Saaristolaisleivän makeahko ja maltainen maku erottaa sen muista ruisleivistä. Tiivis ja kostea rakenne tekee siitä erityisen mehevän ja säilyvän. Saaristolaisleipä on monipuolinen eväs, ja se sopiikin sekä suolaisten että makeiden päällisten kanssa.Maistelin neljää lähellä tuotettua paikallista saaristolaisleipää. Valitsemalla lähituotteita kuluttaja tukee paikallisia yrityksiä, paikallista työllisyyttä ja kestävää kehitystä. Sillä on suuri merkitys.
4,99 € K-Citymarket
Juureen leivottu saaristolaisleipä
Laktoositon, leivinhiivaton, voimakassuolainen
Ainekset
Vesi
Siirappi
Grahamjauho
Ruismallas
Ruisjauho
Hiivaleipäjauho
Merisuola
Jauhonparanne askorbiinihappo
Ravintosisältö/100 g
Energia 1105 kj/263 kcal
Rasvaa 1,3 g
josta tyydyttynyttä 0,1 g
Hiilihydraattia 59,9 g
josta sokereita 17,7 g
Ravintokuitua 6,9 g
Proteiinia 6,8
Suolaa 1,2 g
Valmistaja: Leipomo Juuri Oy, Riihimäki
5,89 € S-Market
Voimakassuolainen
Ainekset
Appelsiinimehu (valmistettu tiivisteestä)
Vehnäjauho (Suomi)
Siirappi
Kaljamallas
Ruisrouhe (Suomi)
Ruisjauho (Suomi)
Hiiva
Suola
Ravintosisältö/100 g
Energia 932 kj/223 kcal
Rasvaa 0,88 g
josta tyydyttynyttä 0,11 g
Hiilihydraattia 45 g
josta sokereita 5,88 g
Ravintokuitua 4,46 g
Proteiinia 5,7
Suolaa 1,09 g
Valmistaja: Katinalan lihakauppa ja leipomo, Hattula
7,50 €
Laktoositon, vegaaninen
Ainekset
Appelsiinimehu
Siirappi
Vehnäjauho
Kauralese
Kaljamallas
Ruisjauho
Hiiva
Suola
Valmistaja: Kahvila Marengin leipomo, Hämeenlinna
Riihimäkeläisen leipomo Juuren saaristolaisleipä katsotaan vielä lähellä tuotetuksi, sillä leipomo sijaitsee 31 km päässä Hämeenlinnasta ja on siten merkittävästi lähempänä kuin esimerksi Maalahti, Viro tai Latvia, joissa valmistettuja saaristolaisleipiä on niitäkin täällä Hämeenlinnassa kaupan.
Leipomo Juuren saaristolaisleipä on juureen leivottu, eli sen valmistuksessa ei ole käytetty teollista hiivaa. Tämän tulisi ainakin teoriassa antaa leivälle enemmän makua ja aromeita ja paremman säilyvyyden. Juuren saaristolaisleipä on pehmeää, makeahkoa, täyteläistä ja maukasta. Siinä on hyvä suutuntuma, ja tuote täyttää hienosti kaikki hyvän saaristolaisleivän kriteerit.
Katinalan leipomon saaristolaisleipä on Juurta napakampi rakenteeltaan, eikä ihan niin makea. Leivonnassa käytetyn appelsiinimehun maku tuntuu sopivasti antaen tuotteelle raikkautta. Maku on runsas ja täyteläinen, ja suutuntuma hyvä. Erittäin maukas saaristolaisleipä.
Sitä on myös Kahvila Villa Marengin aito hämeenlinnalainen saaristolaisleipä, jonka koostumus on hyvin samankaltainen kuin naapurikunnassa leivotun Katinalan leipomon leivän. Hetken voisi jopa luulla, että kyseessä on sama tuote, niin samanlaisia ne ovat. Sokkona näitä ei pystyisi erottamaan toisistaan. Villa Marengin leipomon saaristolaisleipä on todella hyvän makuinen. Siinä on runsas makumaailma ja pieni appelsiinin tuoma kirpeys, joka täydentää kokonaisuutta hienosti.
Verrokiksi otin vielä aamulla hyvältä ystävältäni Marikalta saamani kotona leivotun saaristolaisleivän, jossa hän on käyttänyt K-ryhmän reseptiä. Siinä taikinaan tulee myös piimää, mitä muissa tämän maistelun leivissä ei ole. Marikan kotileivottu saaristolaiseipä on sekin todella hyvän ja runsaan makuinen ja suutuntumaltaan erittäin miellyttävä. Iso plussa muita rapeammasta kuoresta. Saaristolaisleivän pystyy siis myös leipomaan ja paistamaan itse, jos vain osaa.
Lähituotteet ovat kuluttajan valinta, joilla hän tukee paikallista ruokakulttuuria ja elinkeinoja. Kaupan hyllyllä tehdyillä valinnoilla on merkitystä. Kaikki maistelussa mukana olleet lähellä tuotetut saaristolaisleivät ovat todella hyviä, enkä keksi mitään syytä olla ostamatta niitä silloin, kun saaristolaisleivän tarve ja himo iskee.
Katso video: Maistelussa saaristolaisleivät
Kommentit
Lähetä kommentti