Maistelussa aladoobit

 


Aladoobit eli maalaishyytelöt eli syltyt eli tytinät eli tutisevat eli hytisevät on valmistettu perinteisest sian pää- ja sorkkalihoista liivatteella tai gelatiinilla hyytelöimällä. Olen kuullut, että myös kalasta ja kasviksista voisi tehdä sylttyä, mutta ainakaan kasvisaladoobia en ole maistanut.


Korpela Maalaishyytelö 350 g
4,65 €  13,29 €/kg (K-Citymarket)

Ainekset:
Sianliha 65 %, kasvatettu ja teurastettu EU
Vesi
Gelatiini (sika)
Jodioitu suola
Stabilointiaineet E450 ja E451
Lihaproteiini (sika)
Hapettumisenestoaine E316
Dekstroosi
Säilöntäaine E250

Ravintosisältö:
Energia 450 kJ
Rasva 4,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,1 g
Hiilihydraatit 0,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 12,5 g
Suola 2,0 g

Valmistaja: Landeli Group Oy



Huhtahyvät lihahyytelö 400 g
4,29 €  10,73 €/kg (K-Citymarket)

Lihapitoisuus 27 %

Ainekset:
Vesi
Sianliha, kasvatettu ja teurastettu EU
Siankieli
Naudanliha, kasvatettu ja teurastettu EU
Liivate (sika)
Suola
Sokeri
Maltodekstriini
Dekstroosi
Aromit (mustapippuriuute, maustepippuriuute)
Mausteet (selleri, punaviini)
Happamuudensäätöaine E330
Hapettumisenestoaine E300 ja E316
Stabilointiaineet E250 ja E270

Ravintosisältö:
Energia 365 kJ
Rasva 4,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,5 g
Hiilihydraatit 0,2 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 12,0 g
Suola 2,0 g

Valmistaja: Huhtahyvät Oy



Metsäranta Maalaishyytelö 280 g
3,39 €  12,11 €/kg (K-Citymarket)

Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset:
Metsärannan sianliha (Suomi)
Vesi
Gelatiini (sika)
Suola
Stabilointiaine E451
Hapettumisenestoaine E315
Säilöntäaine E250

Ravintosisältö:
Energia 300 kJ
Rasva 3,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,2 g
Hiilihydraatit 0,0 g, josta
sokereita 0,0 g
Proteiini 13,1 g
Suola 1,6 g

Myyjä: Metsärannan Kauppa Oy


Koostumukseltaa nämä tytinät ovat kaikki hyvin saman oloisia: hyytelön sisällä on liharoippeita. Koostumus on kaikissa kolmessa suurin piirtein yhtä kiinteä.

Korpela on maultaan selvästi voimakkain, ei kuitenkaan mitenkään voimakas sekään. Huhtahyvä on fliisun oloinen, mikä saattaa johtua siitä, että sen valmistuksessa on käytetty enemmän vettä kuin lihaa. Vesi onkin helppo piilottaa tutinaan, sitä kun ei voi sieltä puristaa pois. Metsäranta on maukas sekin, hyvän makuinen tuote.

Korpela ja Metsäranta pääsevät tuomariäänin yksi jaetulle ensimmäiselle sijalle, sillä ne ovat kumpikin hyviä, ja vain makutottumukset voi saada aikaan jomman kumman preferoinnin. Korpela ilmoittaa käyttävänsä tuotteessa (teurasjätteistä valmistettua) lihaproteiinia, mutta mielestäni on reilumpaa ilmoittaa se kuin jättää ilmoittamatta. Huhtahyvä jää kirkkaasti viimeiseksi.

Katso video: Maistelussa aladoobit



Kommentit