Maistelussa raakamakkarat



Raakamakkarat ovat kokonaan kypsennettäviä tuoremakkaroita, joiden makumaailma avaa ihan uusia näkökulmia makkarakulinarismiin. Kohnasin läpi kaikki kolme lähikauppaani, ja löysin niistä vain kaksi raakamakkaraa, jotka nakkasin pannulle. 


HK Livornon Luigi 280 g
4,29 €  15,32 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 90 %
Laktoositon
Gluteeniton
Välimerellinen artesaanimakkara
Testivoittaja

Ainekset:
Suomalainen porsaanliha 90 %
Vesi
Jodioitu suola
Mausteet (valkosipuli, oregano, timjami, korianteri, rosmariini,
musta- ja valkopippuri)
Aromit, mm. savu
Stabilointiaine E450
Hapettumisenestoaine askorbiinihappo
Säilöntäaine E250
Lampaansuoli

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 980 kJ
Rasvaa 18 g, josta
tyydyttyneitä 6,8 g
Hiilihydraatit 1,4 g, josta
sokereita 0,8 g
Proteiinia 17 g
Suolaa 1,6 g

Valmistaja: HK Scan




Atria Artesaani Chorizo raakamakkara 240 g
4,99 €  20,79 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 80 %
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset:
Viljaporsaanliha
Vesi
Silava
Jodioitu suola
Mausteet (mm.savustettu paprika, valkosipuli, chili, oregano)
Happamuudensäätöaineet E326 ja E262
Dekstroosi
Stabilointiaine E450
Aromit
Savuaromi
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine natriumnitriitti
Luonnonsuoli (lammas)
Ravintosisältö/100 g:

Energiaa 1349 kJ
Rasvaa 30 g, josta
tyydyttyneitä 11 g
Hiilihydraatit 1,5 g, josta
sokereita 0,6 g
Proteiinia 12 g
Suolaa 2 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy



Livornon Luigi on mahtavan makuinen kokonaisuus, jossa on erinomainen rakenne ja suutuntuma. Purennassa tuntee syövänsä jotain muuta kuin kypsennettyä jauhoa. Yrttinen ja lievästi pikantti maku siivittävät syöjänsä välittömästi välimerellisiin tunnelmiin. Lisäpisteitä tuote saa mielikuvituksellisesta nimestään.

Atrian Artesaani Chorizo raakamakkara on koostumukseltaan hienojakoisempi, mutta suutuntuma on siinäkin kuitenkin todella napakka. Makumaailma vie tietenkin eri suuntaan kuin edeltäjänsä, mutta maku on runsas ja monivivahteinen. Oikein mukavan tuntuinen ja makuinen tuote.

Voittajia tässä maistelussa ei ole, sillä molemmat tuotteet ovat erinomaisia ja vievät syöjänsä ihan eri makkaramaailmaan kuin suomalaiseen perunajauhoteurasjätegrillimakkaaraan vihkiytyneet edustajansa. Vaikka kilohinta onkin näissä jauhomakkaroita rapsakkaampi, ovat raakamakkarat ehdottomasti kokeilemisen ja maistelemisen arvoisia. Ainoa ikävä puoli näissä on todella ohut valikoima, mutta sekin taitaa kertoa omaa tarinaansa suomalaisesta makkarakulttuurista.




Kommentit