Nyt ollaan herkkujen äärellä, ainakin jos kilohintoja on uskominen. Ilmakuivatut kinkut ovat hintavia, johtuen lähinnä raaka-aineista ja pitkistä valmistus- eli kypsytysajoista. Tässä maistelen viittä ilmakuivattua kinkkua Euroopan pääpiirteiseltä alueelta.
Ilmakuivattu maalaiskinkku siivuina
100 g tuotetta on käytetty 135 g sianlihaa
100 g tuotetta on käytetty 135 g sianlihaa
Ainekset:
Sianliha, alkuperä EU
Suola
Kasviöljyt rapsi, auringonkukka
Ravintosisältö/100 g:
Sianliha, alkuperä EU
Suola
Kasviöljyt rapsi, auringonkukka
Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 929 kJ
Rasvaa 12,0 g, josta
tyydyttyneitä 4,5 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiinia 27,5 g
Suolaa 5,00 g
Rasvaa 12,0 g, josta
tyydyttyneitä 4,5 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiinia 27,5 g
Suolaa 5,00 g
Valmistaja: Bell Deutschland GmbH & Co. KG
Fiorette Prosciutto di Parma 100 g6,19 € 61,90 €/kg (S-Market)
Fiorette Prosciutto di Parma 100 g6,19 € 61,90 €/kg (S-Market)
100 g tuotetta on käytetty 130 g sianlihaa
Ainekset:
Siankinkku
Suola
Siankinkku
Suola
Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1130 kJ
Rasvaa 18,4 g, josta
tyydyttyneitä 6,5 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 4,6 g
Energiaa 1130 kJ
Rasvaa 18,4 g, josta
tyydyttyneitä 6,5 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 4,6 g
Ainekset:
Siankinkku
Suola
Siankinkku
Suola
Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 994 kJ
Rasvaa 14 g, josta
tyydyttyneitä 4,7 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 28 g
Suolaa 6,0 g
Energiaa 994 kJ
Rasvaa 14 g, josta
tyydyttyneitä 4,7 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 28 g
Suolaa 6,0 g
Valmistaja: Salumifici Granterre S.p.A. Modena Italia
Dulano Jamon Iberico 80 g5,19 € 64,90 €/kg (Lidl)
Dulano Jamon Iberico 80 g5,19 € 64,90 €/kg (Lidl)
100 g tuotetta on käytetty 134 g sianlihaa
Ainekset:
Siankinkku, Espanja
Suola
Säilöntäaine kaliumnitraatti
Siankinkku, Espanja
Suola
Säilöntäaine kaliumnitraatti
Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1279 kJ
Rasvaa 21,0 g, josta
tyydyttyneitä 7,7 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 29,5 g
Suolaa 4,00 g
Energiaa 1279 kJ
Rasvaa 21,0 g, josta
tyydyttyneitä 7,7 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 29,5 g
Suolaa 4,00 g
Valmistaja: Salumifici Granterre S.p.A. Modena Italia
Pirkka parhaat Schwarzwaldlin kinkku 100 g2,09 € 20,90 €/kg (K-Citymarket)
Pirkka parhaat Schwarzwaldlin kinkku 100 g2,09 € 20,90 €/kg (K-Citymarket)
100 g tuotetta on käytetty 134 g sianlihaa
Ainekset:
Siankinkku, EU
Suola
Mausteet
Dekstroosi
Säilöntäaineet E250 ja E252
Siankinkku, EU
Suola
Mausteet
Dekstroosi
Säilöntäaineet E250 ja E252
Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1014 kJ
Rasvaa 15 g, josta
tyydyttyneitä 6,4 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 5,5 g
Energiaa 1014 kJ
Rasvaa 15 g, josta
tyydyttyneitä 6,4 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 5,5 g
Valmistaja: Valmistusmaa Saksa
Maistelun edullisin Dulano Dry-Cured Ham on vähän sellainen perusilmakuivattu kinkku, joka maistuu suolaiselta, mutta ei herätä suuria tunteita. Kaikki ilmakuivatut kinkuthan ovat suolaisia, mutta tämän suolaisuus taitaa olla kärkipäätä.
Fiorette Prosciutto di Parma eli parmankinkku eroaa edeltäjästä merkittävästi. Se on aivan suussa sulavaa ja todella hienon ja mahtavan makuinen. Eivät turhaan kylillä kehu parmankinkkua.
Cavazzutti Prosciutto Crudo on porukan petturi, sillä se on jopa sitkeää ja tylsän makuista. Tuote ei täytä ensinkään sille kilohinnan asettaa odotusarvoa.
Dulano Jamon Iberico espanjalainen iberiankinkku on parmankinkun tavoin todella hienon makuista ja suussa sulavaa. Jonkin verran parmankinkkua rasvaisempi Jamon ibericon on pehmeää ja todellakin hintansa arvoista
Pirkan tuotemerkillä tähän maisteluun eksynyt saksalainen Schwarzwaldlin kinkku on edullisesta hinnastaan huolimatta maukasta ja pehmeää, mutta ei yllä parman- eikä iberiankinkun tasolle. Maku on muihin verrattuna jopa hieman ankara, tai joku voisi sanoa sitä täyteläiseksi. Tämän kinkun maustamiseen käytetään yleisesti kaajanmarjasta, pippurista ja koriananterista valmistettua mausteseosta, ja sen huomaa. Selvästi muita makoisampi vaihtoehto.
Ei hyvä ilmakuivattu kinkku ihan turhaan kallista ole, mauissa ja koostumuksissa on suuria eroja, tässä tapauksessa parmankinkun ja iberiankinkun hyväksi. Schwarzwaldin kinkku pärjää tässä porukassa loistavasti ottaen huomioon, että se maksaa vain kolmasosan parmasta ja iberiasta. Kinkun käyttötarkoitus määrittää näissä kyllä tarkemman tuotevalinnan. Dulano Dry Cured ja Cavazzutti Prosciutto Crudo jäävät kuitenkin jatkossa kaupan hyllylle.
Katso video: Maistelussa ilmakuivatut kinkut
Kommentit
Lähetä kommentti