Maistelussa grillimakkarat 80+


Tähän maisteluun kävin ostamassa grillimakkaroita, joiden lihapitoisuus on vähintään 80 prosenttia. Tähän porukkaan ei siis pääse sotkemalla makkaraan teurasjätteitä ja perunajauhoja, paitsi Wigren, joka jatkaa tuotettaan sianlihaproteiinilla, joka tyypillisesti valmistetaan juurikin teurasjätteistä. No, yhtä kaikki, maistelussa mukana Wigrenin lisäksi Kivikylä, Snellman ja Atria.


Kivikylän Huilun Tuhti 400 g
3,79 €  9,48 €/kg (K-Citymarket)

Gluteeniton
Laktoositon
Lihapitoisuus 87 %

Ainekset:
Suomalainen porsaanliha
Vesi
Suola
Stabilointiaine E450
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaine E316
Mausteet (mm. mustapippuri, muskottipähkinä)
Elintarvikeväri E120
Säilöntäaine E350

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1126 kJ
Rasvaa 23,9 g, josta
tyydyttyneitä 9,8 g
Hiilihydraatit 0,3 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 13.3 g
Suolaa 2,0 g

Valmistaja: Kivikylän Kotipalvaamo Oy



Snellman Iivari Sileä 400 g
3,69 €  9,23 €/kg (S-Market)

Savustettu grillimakkara
Laktoositon
Lihapitoisuus 86 %

Ainekset:
Porsaanliha (alkuperä Suomi)
Naudanliha (alkuperä Suomi)
Vesi
Merisuola
Siansuoli
Mausteet (valkopippuri, korianteri, cayenne, sipuli, muskottipähkinä, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E300
Säilöntäaine E250

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1200 kJ
Rasvaa 26 g, josta
tyydyttyneitä 9,6 g
Hiilihydraatit 0,2 g, josta
sokereita 0,2 g
Proteiinia 14,0 g
Suolaa 1,7 g

Valmistaja: Oy Snellman Ab



Atria Artesaani 240 g
3,29 €  13,71 €/kg (S-Market)

Perinteinen makkara
Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 88 %

Ainekset:
Liha (viljaporsas, nauta, alkuperä Suomi)
Vesi
Silava
Jodioitu suola
Mausteet (mm. korianteri, valkopippuri, valkosipuli)
Dekstroosi
Stabilointiaine E450
Aromit (mm. muskottipähkinä)
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine natriumnitriitti
Luonnonsuoli (lammas>)

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1437 kJ
Rasvaa 32 g, josta
tyydyttyneitä 13 g
Hiilihydraatit 0,7 g, josta
sokereita 0,4 g
Proteiinia 13,0 g
Suolaa 2,2 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy



Wigren Wigg 360 g
3,89 €  10,81 €/kg (K-Citymarket)

Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 80 %

Ainekset:
Sianliha (alkuperä Suomi)
Vesi
Naudanliha (alkuperä Suomi)
Jodioitu suola
Sianlihaproteiini
Dekstroosi
Mausteet (sinapinsiemen, inkivääri)
Aromit
Stabilointiaineet E1412 ja E450
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine E250
Luonnonsuoli (sika)

Ravintosisältö/100 g:
Energiaa 1269 kJ
Rasvaa 28,2 g, josta
tyydyttyneitä 10,2 g
Hiilihydraatit 1,3 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiinia 10,2 g
Suolaa 1,9 g

Valmistaja: Yrjö Wigren Oy


Kivikylän Huilun Tuhti ja Snellmanin Iivari ovat ulkonäöltään, suutuntumaltaan ja maultaan lähes toistensa kopioita. Kilohintakin on melkein sama. Kummassakin on lihaisa olemus ja suutuntuma on erinomainen. Makumaailma edustaa perinteistä suomalaista grillimakkara-arkkitehtuuria. Nämä eivät herätä suuria tunteita, vaikka hyvin korkealaatuisia ja hyvän makuisia kumpikin ovatkin.

Atrian Artesaanista ei saa selvää, mikä siinä on käsityötä, jolla nimi olisi ansaittu. Napakka hyvä suutuntuma ja kivan kirpsakka maku siivittävät tuotetta ansaitulla tavalla. Erona edellisiin on myös ohuempi nakkimainen rakenne, joka tekee tuotteesta vakavasti otettavan ehdokkaan nakkisämpylän eli Hot Dogin väliin.

Wigrenin Wigg on lihapitoisuudeltaan maistelun alhaisin, ja valitettavasti tuotteessa on säästösyistä sorruttu proteiinivalmisteen käyttöön. Suutuntumaltaan tuote ei yllä kilpakumppaniensa tasolle ollen kuitenkin vielä varsin ryhdikäs. Maku on mukavan raikas ja erottuu selvästi muista, mielestäni edukseen. Tästä saamme kiittää makkaran mausteena käytettyä inkivääriä.

Kaikki grillimakkarat 80+ erottuvat heti selvästi edukseen yleisesti kaupan olevista teurasjäte-perunajauhopötkylöistä. Kilohinnoillakaan nämä eivät päätä huimaa ollen parhaimmillaan vain pari-kolme euroa löllömakkaroita kalliimpia. Ei siis liene epäselvää, mihin kohtaa grillimakkarahyllyä se käsi seuraavalla kerralla osuu.







Kommentit