Raejuustot on valmistettu maidosta ja kermasta hapattamalla, ja niille on ominaista nimensä mukainen rakeinen rakenne. Raejuustoja on kaupan hyllyllä vinot pinot, ja valitsin niistä satunnaisesti kuusi tähän maisteluun.
Lisäaineeton
Laktoositon
Laktoositon
Ainekset
Pastöroitu maito
Kerma
Suola
Pastöroitu maito
Kerma
Suola
Ravintosisältö 100 g
Energia 440 kJ
Rasvaa 5,0 g, josta
tyydyttynyttä 3,4 g
Hiilihydraatit 2,2 g, joista
sokereita 1,9 g
Proteiini 12 g
Suola 1,0 g
Energia 440 kJ
Rasvaa 5,0 g, josta
tyydyttynyttä 3,4 g
Hiilihydraatit 2,2 g, joista
sokereita 1,9 g
Proteiini 12 g
Suola 1,0 g
Myyjä: Suomen Ruokahyvä Oy
Pohjolan Juustola maustamaton raejuusto 400 g
2,55 € 6,38 €/kg (Lidl)
Ainekset
Pastöroitu rasvaton maito (alkuperä Suomi)
Pastöroitu kerma (alkuperä Suomi)
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Pohjolan Juustola maustamaton raejuusto 400 g
2,55 € 6,38 €/kg (Lidl)
Ainekset
Pastöroitu rasvaton maito (alkuperä Suomi)
Pastöroitu kerma (alkuperä Suomi)
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Ravintosisältö 100 g
Energia 344 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,1 g
Hiilihydraatit 1,9 g, joista
sokereita 1,2 g
Proteiini 14 g
Suola 0,62 g
Energia 344 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,1 g
Hiilihydraatit 1,9 g, joista
sokereita 1,2 g
Proteiini 14 g
Suola 0,62 g
Laktoositon
Ainekset
Ainekset
Pastöroitu rasvaton maito
Pastöroitu kerma
Suola
Säilöntäaine E202
Hapate
Pastöroitu kerma
Suola
Säilöntäaine E202
Hapate
Ravintosisältö 100 g
Energia 351 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,0 g
Hiilihydraatit 2,3 g, joista
sokereita 2,3 g
Proteiini 14 g
Suola 0,7 g
Energia 351 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,0 g
Hiilihydraatit 2,3 g, joista
sokereita 2,3 g
Proteiini 14 g
Suola 0,7 g
Ainekset
Pastöroitu maito
Pastöroitu kerma
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Pastöroitu maito
Pastöroitu kerma
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Ravintosisältö 100 g
Energia 360 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,2 g
Hiilihydraatit 1,8 g, joista
sokereita 1,8 g
Proteiini 15 g
Suola 0,68 g
Energia 360 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,2 g
Hiilihydraatit 1,8 g, joista
sokereita 1,8 g
Proteiini 15 g
Suola 0,68 g
Vähälaktoosinen
Ainekset
Pastöroitu maito
Pastöroitu kerma
Hapate
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Pastöroitu maito
Pastöroitu kerma
Hapate
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Ravintosisältö 100 g
Energia 350 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,4 g
Hiilihydraatit 1,8 g, joista
sokereita 1,2 g
Proteiini 14 g
Suola 0,7 g
Energia 350 kJ
Rasvaa 2,0 g, josta
tyydyttynyttä 1,4 g
Hiilihydraatit 1,8 g, joista
sokereita 1,2 g
Proteiini 14 g
Suola 0,7 g
Valmistaja: Osuuskunta Maitomaa, Suonenjoki
K-menu rasvaton raejuusto 400 g
2,15 € 5,38 €/kg (K-Citymarket)
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 0,2 %
K-menu rasvaton raejuusto 400 g
2,15 € 5,38 €/kg (K-Citymarket)
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 0,2 %
Ainekset
Pastöroitu rasvaton maito
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Pastöroitu rasvaton maito
Suola
Säilöntäaine E202 kaliumsorbaatti
Hapate
Ravintosisältö 100 g
Energia 287 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttynyttä 0,1 g
Hiilihydraatit 1,7 g, joista
sokereita 1,7 g
Proteiini 15 g
Suola 0,75 g
Energia 287 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttynyttä 0,1 g
Hiilihydraatit 1,7 g, joista
sokereita 1,7 g
Proteiini 15 g
Suola 0,75 g
Valmistaja: Falkenberg meijeri, Ruotsi
Nämä raejuustot voidaa jakaa oikeastaan kahteen ryhmään: ne, jossa on makua ja ne, joista maku on unohtunut laittaa mukaan. Tähän ensimmäiseen ryhmään kuluu Maatilan Parhaat Maukas ja pehmeä raejuusto, Pirkka ja Valio. Niissä on kaikissa mukavasti makua, eniten Maatilan Parhaissa.
Mauttomien ryhmään kuuluvat Pohjolan Juustola ja Kotimaista, jotka kummankin on valmistanut Osuukunta Maitomaa, sekä K-menu, joka on ruotsalaisen Falkenberg meijerin väsäämää. Nämä tuotteet ovat lähes identtisiä, hyvä ja selkeä rakenne, mutta ei juurikaan makua.
Valion raejuustosta huokuu jotenkin sellainen huolellisuus ja selkeä, mutta ei päällekäypä maku. Se onkin maistelun kalleinta, eli sen tekemiseen on ilmeisesti panostettu muita enemmän. Maatilan Parhaat on voimakkaan makunen, siinä on jopa hieman tallintakusta. Pirkka sijoittuu näiden kahden väliin.
Raejuustoissakin on isoja eroja, joten vertailu kannattaa, eikä siis aina kannata ostaa sitä samaa, mitä on jo vuosia syöty. Toisaalta voidaan myös ajatella, että miksi lähteä hyvää vaihtamaan.
Katso video: Maistelussa raejuustot
Kommentit
Lähetä kommentti