Multa kysyttiin hiljattain, että mitä eroa on Gotlerilla ja Gouterilla. Jouduin sanomaan, etten tiedä, joten päätin ottaa asiasta selvää.
Gotler on Atrian rekisteröimä tuotemerkki, jonka valmistuksen he aloittivat joskus 1950-luvulla. Gouter lukee kaikkien tämän kinkkumakkaran matkijoiden pakettien kyljessä.
Maistelin kahta Gotleria ja kahta Gouteria:
3,99 € 5,70 €/kg (K-Citymarket)
Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 41 %
Ainekset:
Sianliha (kasvatettu ja teurastettu EU)
Vesi
Kamara
Perunatärkkelys
Suola
Stabilointiaine E450
Lihaproteiinivalmiste (sika)
Dekstroosi
Mausteet (muskottikukka, muskottipähkinä, kumina, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E301
Aromi
Happamuudensäätöaine sitruunahappo
Säilöntäaine E250
Ravintosisältö per 100 g:
Energia 790 kJ
Rasva 14,0 g, josta
tyydyttyneitä 5,0 g
Hiilihydraatit 6,0 g, josta
sokereita 0,4 g
Proteiini 10 g
Suola 2,0 g
Valmistaja: Pouttu Oy, Kannus
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
Valmistettu suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 68 %
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
Valmistettu suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 68 %
Ainekset:
Viljaporsaanliha
Vesi
Viljaporsaan kinkku 20 %
Jodioitu suola
Kamara
Stabilointiaine E450
Perunakuitu
Dekstroosi
Mausteet (valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E301
Maltodekstriini
Aromi
Säilöntäaine natriumnitriitti
Viljaporsaanliha
Vesi
Viljaporsaan kinkku 20 %
Jodioitu suola
Kamara
Stabilointiaine E450
Perunakuitu
Dekstroosi
Mausteet (valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E301
Maltodekstriini
Aromi
Säilöntäaine natriumnitriitti
Ravintosisältö per 100 g:
Energia 899 kJ
Rasva 19,0 g, josta
tyydyttyneitä 7,1 g
Hiilihydraatit 0,3 g, josta
sokereita 0,2 g
Ravintokuitu 0,4 g
Proteiini 11 g
Suola 2,0 g
Energia 899 kJ
Rasva 19,0 g, josta
tyydyttyneitä 7,1 g
Hiilihydraatit 0,3 g, josta
sokereita 0,2 g
Ravintokuitu 0,4 g
Proteiini 11 g
Suola 2,0 g
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
GMO-vapaa
Tehty suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 69 %
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
GMO-vapaa
Tehty suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 69 %
Ainekset:
Porsaanliha (alkuperä Suomi)
Kinkku 29 % (alkuperä Suomi)
Vesi
Perunajauho
Suola
Stabilointiaineet E450 ja E451
Glukoosi
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaineet E300 ja E301
Mausteet (valkopippuri, maustepippuri, korianteri)
Mausteuutteet (mm. paprika, muskottipähkinä, inkivääri, maustepippuri)
Aromi
Säilöntäaine E250
Ravintosisältö per 100 g:
Energia 886 kJ
Rasva 17 g, josta
tyydyttyneitä 6,6 g
Hiilihydraatit 3,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Ravintokuitu 0,0 g
Proteiini 12 g
Suola 1,8 g
Porsaanliha (alkuperä Suomi)
Kinkku 29 % (alkuperä Suomi)
Vesi
Perunajauho
Suola
Stabilointiaineet E450 ja E451
Glukoosi
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaineet E300 ja E301
Mausteet (valkopippuri, maustepippuri, korianteri)
Mausteuutteet (mm. paprika, muskottipähkinä, inkivääri, maustepippuri)
Aromi
Säilöntäaine E250
Ravintosisältö per 100 g:
Energia 886 kJ
Rasva 17 g, josta
tyydyttyneitä 6,6 g
Hiilihydraatit 3,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Ravintokuitu 0,0 g
Proteiini 12 g
Suola 1,8 g
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
Valmistettu suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 63 %
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
Valmistettu suomalaisesta lihasta
Lihapitoisuus 63 %
Ainekset:
Viljaporsaanliha
Vesi
Viljaporsaan kinkku 19 %
Stabilointiaineet E1412, E450
Jodioitu suola
Dekstroosi
Mausteet (valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E301
Maltodekstriini
Aromi
Säilöntäaine natriumnitriitti
Viljaporsaanliha
Vesi
Viljaporsaan kinkku 19 %
Stabilointiaineet E1412, E450
Jodioitu suola
Dekstroosi
Mausteet (valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E301
Maltodekstriini
Aromi
Säilöntäaine natriumnitriitti
Ravintosisältö per 100 g:
Energia 577 kJ
Rasva 9,0 g, josta
tyydyttyneitä 3,3 g
Hiilihydraatit 2,7 g, josta
sokereita 0,7 g
Ravintokuitu 0,0 g
Proteiini 12 g
Suola 1,9 g
Energia 577 kJ
Rasva 9,0 g, josta
tyydyttyneitä 3,3 g
Hiilihydraatit 2,7 g, josta
sokereita 0,7 g
Ravintokuitu 0,0 g
Proteiini 12 g
Suola 1,9 g
Valmistaja: Atria Oy
Poutun Gouterin suutuntuma on vaisu, jopa hieman löllömäinen. Syy selviää ainesosaluettelosta, jota hallitsevat termit kuten perunatärkkelys ja lihaproteiinivalmiste. Tuotteen lihapitoisuus on vain 41 % jääden reilusti oikean Gotlerin alle. Tuotteen valmistukseen käytetty sianliha on sekin tuotettu jostain EU:n alueelta. Pouttu Gotler jättää heikkotasoisista raaka-aineesta huolimattomasti tehdyn vaikutelman, ja päätyy meillä koiranruoaksi.
Atrian Gotler täyttää sille alitajuisesti asetetut odotusarvot sataprosenttisesti. Suutuntuma siinä on napakka, ja selkeät kinkunpalat makkaramassan seassa antavat purukalustolle töitä. Maku tässä on suoraviivainen ja konstailematon, eikä mausteilla ole ollut tarvetta peitellä mitään tuotteen sivumakuja. Huolella valmistettu hyvänmakuinen makkara.
Snellman kunnon Gouterissa on kinkkua peräti 29 %, mutta suutuntuma jää silti vaisuksi. Tämä johtunee pitkälti siitä, että kyseessä on valmiiksi viipaloitu tuote pötkylämakkaran sijaan. Hyvistä raaka-aineista tehty Snellman on maustettu muita selkeästi runsaammin, ja maku on tässä erittäin monivivahteinen, näin kauniisti sanottuna.
Atrian Gotler kevyt 9 % yllättää positiivisesti suutuntumallaan ja maullaan. Selvästi alennetusta rasvapitoisuudestaan huolimatta tuote tuntuu ja maistuu Gotlerilta, mitä pidän varsin poikkeuksellisena kevyttuotteelle. Huolellisesti tehty Atrian kevytGotler on hyvä ja maukas vaihtoehto kaikille, jotka haluavat kiinnittää huomiota tuotteiden rasvapitoisuuteen.
Katso video: Maistelussa Gouterit ja Gotlerit
Kommentit
Lähetä kommentti