Maistelussa lauantaimakkarat


Vaalea lihamakkara eli suomalaisittain lauantaimakkara on säilyttänyt asemansa suomalaistenkin ruokapöydissä jo vuosikymmenten ajan. Maistelin viittä lauantaimakkaraa:


HK Lauantaimakkara 450 g
2,89 €  6,42 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 26 %
Perinteisen maukas
Aina suomalaista lihaa
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset
Vesi
Suomalainen porsaanliha
Suomalainen koneellisesti erotettu liha (porsas, broileri)
Perunajauho
Kamara
Silava
Jodioitu suola
Hernejauho
Lihaproteiini
Stabilointiaine E450
Aromit (mm. chili, kumina, korianteri, valkosipuli)
Dekstroosi
Hapettumisenestoaine (askorbiinihappo)
Säilöntäaine E250

Ravintoarvo/100 g
Energia 948 kJ
Rasva 18 g, josta
tyydyttynyttä 6,4 g
Hiilidhydraatit 7,5 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 9,0 g
Suola 2,0 g

Valmistaja: HKScan



Pouttu Lauantaimakkara 700 g
2,89 €  4,13 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 26 %
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset
Vesi
Sianliha (kasvatettu ja teurastettu EU)
Kamara
Perunatärkkelys
Mekaanisesti erotettu sianliha (kasvatettu ja teurastettu EU)
Kalkkunan ja broilerinliha (kasvatettu ja teurastettu EU ja useat muut
kuin EU-maat)
Suola
Stabilointiaine E450
Dekstroosi
Happamuudensäätöaine E331
Mausteet (korianteri ja paprika)
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine E250

Ravintoarvo/100 g
Energia 921 kJ
Rasva 18 g, josta
tyydyttynyttä 7,0 g
Hiilidhydraatit 7,0 g, josta
sokereita 0,2 g
Proteiini 8,0 g
Suola 2,0 g

Valmistaja: Pouttu Oy, Kannus



Atria Lauantaimakkara 225 g
1,25 €  5,56 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 41 %
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton

Ainekset
Viljaporsaanliha
Vesi
Silava
Perunatärkkelys
Kamara
Jodioitu suola
Stabilointiaine E450
Dekstroosi
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine natriumnitriitti
Mausteet (mm. chili)
Aromi

Ravintoarvo/100 g
Energia 924 kJ
Rasva 19 g, josta
tyydyttynyttä 7,0 g
Hiilidhydraatit 5,2 g, josta
sokereita 0 g
Proteiini 7,9 g
Suola 1,9 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy



Tampereen Lihajaloste Oy Lauantaimakkara 700 g
4,99 €  7,13 €/kg (KCitymarket)

Lihapitoisuus 54 %
Valmistettu suomalaisesta lihasta
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset
Sianliha
Vesi
Perunajauho
Kamara
Soijaproteiinivalmiste
Suola
Glukoosi
Mausteet (korianteri, sinapinsiemen, paprika, kumina)
Aromit (mustapippuri, muskottipähkinä, valkopippuri, inkivääri)
Aromivahvenne E621
Stabilointiaine E450
Hapettumisenestoaineet E331 ja E316
Happamuudensäätöaineet E575 ja E330
Säilöntäaine E250

Ravintoarvo/100 g
Energia 910 kJ
Rasva 16,1 g, josta
tyydyttynyttä 6,0 g
Hiilidhydraatit 6,1 g, josta
sokereita 1,2 g
Proteiini 12,3 g
Suola 2,2 g

Valmistaja: Tampereen Lihajaloste Oy



Kivikylän Wanhanajan Lauantaimakkara 400 g
3,29 €  8,23 €/kg (K-Citymarket)

Lihapitoisuus 80 %
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset
Suomalainen porsaanliha
Vesi
Suola
Stabilointiaine E450
Dekstroosi (maissi)
Mausteet (valkopippuri, sinapinsiemen)
Hapettumisenestoaine E300
Aromit
Uutteet (muskottipähkinä, chili)
Säilöntäaine E250

Ravintoarvo/100 g
Energia 936 kJ
Rasva 20,7 g, josta
tyydyttynyttä 6,9 g
Hiilidhydraatit 0,4 g, josta
sokereita 0,3 g
Proteiini 9,6 g
Suola 2,1 g

Valmistaja: Kivikylän Kotipalvaamo Oy


HK Lauantaimakkaran pääainekset ovat teurasjätteet ja perunajauho. Tämän huomioon ottaen tuotteen suutuntuma on yllättävän hyvä, samoin hennosti mausteinen maku. HK ilmoittaa käyttävänsä lauantaimakkarassaan lihaproteiinia, joka sekin on teurasjätteistä teollisesti valmistettu proteiinijauhe, jolla voidaan jatkaa makkaramassaa käytännössä lähes loputtomiin ilman, että sitä pystytään edes laboratoriossa todentamaan. Tästä ilmoituksesta pisteet HK:lle, mutta tuote menee silti hylkyyn kelvottomien ainesosiensa vuoksi.

Pouttu ei halua pystyä yhtään parempaan. Lihapitoisuus tässä sama kuin HK:ssa, mutta porsaan ja broilerin lisäksi tuotteeseen on vielä keksitty sekoittaa jostain kaukomailta pakastettuna tuotuja kalkkunanroippeita. Menettely on täysin kelvoton ja kestämätön, ja tuote menee armotta hylkyyn ja elinikäiseen boikottiin.

Atria yllättää lauantaimakkarallaan sikäli, että yleensä heilläkin on näissä lihapitoisuus lähempänä kymmentä ja perunapitoisuus sitten vastaavasti suurempi. Nyt tässä ylletään jo kuitenkin 41 % lihapitoisuuteen, joka on ainesosaluettelon mukaan pelkästään porsaanlihaa. Loput on sitten tässäkin perunaa, ja suutuntuma sen mukainen eli löllöhkö. Tämä voi osittain selittyä sillä, että tuote on maistelun ainoa valmiiksi viipaloitu. Maku tässä on lauantaimakkaramainen, miedosti maustettu lajinsa edustaja.

Tampereen Lihajaloste Oy:n lauantaimakkara on valmistettu suomalaisesta sianlihasta, ja tuotteen lihapitoisuus on 54 %. Perunan ja soijaproteiinin käyttöön on sorruttu tässäkin, ja erityisen häiritsevänä pidän sitä, että paketin saamiseksi kasaan on tarvittu seitsemää E-lisäainetta. Suutuntuma tässä alkaa olla jo napakka, ja maku erittäin mausteinen. Voi olla, että joku jopa pitää tästä.

Kivikylän Wanhanajan lauantaimakkara räjäyttää jos nyt ei ihan tajunnan niin potin ainakin. Siinä on erinomainen suutuntuma, ja maku kohtaa ainakin meikäläisen makunystyrät täydellisesti. Tuotteen valmistukseen on käytetty suomalaista porsaanlihaa, vettä, dekstroosia ja paria temppuainetta, ei muuta. Lihapitoisuus on 80 %, ja se maistuu ja tuntuu kaikessa muussa paitsi hinnassa: Kivikylän Wanhanajan lauantaimakkara on kilohinnaltaan vain alle 2 euroa kalliimpi kuin HK:n teurasjäteperunajauholihaproteiinihernepötkylä. Ei ole pienintäkään epäselvyyttä, mihin tuotteeseen meikäläisen valinta kaupan hyllyn äärellä osuu.






 

Kommentit