Grillimakkarat ovat suomalaisten kansallisruoka ja suosituin vihannes. Tässä maistelussa maistelen kuutta satunnaisesti valittua grillimakkaraa.
Proteiinipitoinen
Voimakassuolainen
Lihapitoisuus 43 %
Ainekset
Suomalainen liha (porsas, nauta)
Vesi
Suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha
Silava
Kamara
Perunajauho
Stabilointiaineet E450 difosfaatit
Jodioitu suola
Dekstroosi
Perunakuitu
Mausteet (mm. korianteri, paprika)
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Makkarankuorena porsaansuoli
Suomalainen liha (porsas, nauta)
Vesi
Suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha
Silava
Kamara
Perunajauho
Stabilointiaineet E450 difosfaatit
Jodioitu suola
Dekstroosi
Perunakuitu
Mausteet (mm. korianteri, paprika)
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Makkarankuorena porsaansuoli
Ravintosisältö/100g
Energia 982 kJ
Rasvaa 18 g
josta tyydyttynyttä 7 g
Hiilihydraatit 8,4 g
josta sokereita 0,3 g
Proteiini 10 g
Suola 2,1 g
Energia 982 kJ
Rasvaa 18 g
josta tyydyttynyttä 7 g
Hiilihydraatit 8,4 g
josta sokereita 0,3 g
Proteiini 10 g
Suola 2,1 g
Valmistaja: HKScan Finland Oy
Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 43 %
Gluteeniton
Lihapitoisuus 43 %
Ainekset
Sianliha 39 % (alkuperä Suomi)
Vesi
Koneellisesti erotettu siipikarjanliha (alkuperä Suomi)
Perunatärkkelys
Siipikarjanrasva
Broilerinliha 4 % (alkuperä Suomi)
Suola
Silava
Stabilointiaineet E450 difosfaatit
Rypälesokeri
Mausteet (mm. paprika, valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaine E301 natriumaskorbaatti
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Savuaromi
Luonnonsuoli (sika)
Sianliha 39 % (alkuperä Suomi)
Vesi
Koneellisesti erotettu siipikarjanliha (alkuperä Suomi)
Perunatärkkelys
Siipikarjanrasva
Broilerinliha 4 % (alkuperä Suomi)
Suola
Silava
Stabilointiaineet E450 difosfaatit
Rypälesokeri
Mausteet (mm. paprika, valkopippuri, korianteri, inkivääri)
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaine E301 natriumaskorbaatti
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Savuaromi
Luonnonsuoli (sika)
Ravintosisältö/100g
Energia 882 kJ
Rasvaa 17 g
josta tyydyttynyttä 6,4 g
Hiilihydraatit 6,5 g
josta sokereita 0,5 g
Proteiini 8,4 g
Suola 1,4 g
Energia 882 kJ
Rasvaa 17 g
josta tyydyttynyttä 6,4 g
Hiilihydraatit 6,5 g
josta sokereita 0,5 g
Proteiini 8,4 g
Suola 1,4 g
Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 16 %
Gluteeniton
Lihapitoisuus 16 %
Ainekset
Vesi
Koneellisesti eroteltu siipikarjanliha (Suomi)
Viljaporsaanliha
Perunatärkkelys
Silava
Kamara
Siipikarjanrasva
Jodioitu suola
Broilerinliha
Perunakuitu
Stabilointiaine E 450 difosfaatit
Dekstroosi
Aromit (mm. paprika)
Hapettumisenestoaine E 301 natriumaskorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Luonnonsuoli (sika)
Vesi
Koneellisesti eroteltu siipikarjanliha (Suomi)
Viljaporsaanliha
Perunatärkkelys
Silava
Kamara
Siipikarjanrasva
Jodioitu suola
Broilerinliha
Perunakuitu
Stabilointiaine E 450 difosfaatit
Dekstroosi
Aromit (mm. paprika)
Hapettumisenestoaine E 301 natriumaskorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Luonnonsuoli (sika)
Ravintosisältö/100g
Energia 950 kJ
Rasvaa 18 g
josta tyydyttynyttä 5,8 g
Hiilihydraatit 8,4 g
josta sokereita 0,3 g
Proteiini 8,3 g
Suola 2 g
Laktoositon
Gluteeniton
Lihapitoisuus 42 %
Gluteeniton
Lihapitoisuus 42 %
Ainekset
Sianliha (Suomi)
Vesi
Koneellisesti erotettu sian- ja broilerinliha (Suomi)
Kamara
Perunajauho
Jodioitu suola
Dekstroosi
Perunakuitu
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Aromit
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Luonnonsuoli (siasta)
Sianliha (Suomi)
Vesi
Koneellisesti erotettu sian- ja broilerinliha (Suomi)
Kamara
Perunajauho
Jodioitu suola
Dekstroosi
Perunakuitu
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Aromit
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Luonnonsuoli (siasta)
Ravintosisältö/100g
Energia 962 kJ
Rasvaa 18 g
josta tyydyttynyttä 6,3 g
Hiilihydraatit 6,7 g
josta sokereita 1,3 g
Proteiini 10 g
Suola 2 g
Energia 962 kJ
Rasvaa 18 g
josta tyydyttynyttä 6,3 g
Hiilihydraatit 6,7 g
josta sokereita 1,3 g
Proteiini 10 g
Suola 2 g
Valmistaja: HKScan Finland Oy
Lihapitoisuus 12 %
Ainekset
Koneellisesti erotettu broilerinliha (EU)
Vesi
Sianliha 12 % (EU)
Kamara
Perunatärkkelys
Silava
Suola
Luonnonsuoli (sika)
Soijaproteiinivalmiste
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Rypälesokeri
Mausteuutteet (chili, korianteri, paprika, mustapippuri)
Hiivauute
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Happamuudensäätöaine E330 sitruunahappo
Valkosipuli
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Sianliha 12 % (EU)
Kamara
Perunatärkkelys
Silava
Suola
Luonnonsuoli (sika)
Soijaproteiinivalmiste
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Rypälesokeri
Mausteuutteet (chili, korianteri, paprika, mustapippuri)
Hiivauute
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Happamuudensäätöaine E330 sitruunahappo
Valkosipuli
Aromit
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Ravintosisältö/100g
Energia 893 kJ
Rasva:15,4 g
josta tyydyttynyttä 5,3 g
Hiilihydraatit 7 g
josta sokereita 0,6 g
Proteiini 11 g
Suola 2 g
Energia 893 kJ
Rasva:15,4 g
josta tyydyttynyttä 5,3 g
Hiilihydraatit 7 g
josta sokereita 0,6 g
Proteiini 11 g
Suola 2 g
Ei lisättyä fosfaattia
Gluteeniton
Laktoositon
Maidoton
Lihapitoisuus 86 %
Gluteeniton
Laktoositon
Maidoton
Lihapitoisuus 86 %
Ainekset
Porsaanliha (73 %, alkuperämaa Suomi)
Naudanliha (13%, alkuperämaa Suomi)
Vesi
Merisuola
Siansuoli
Mausteet (valkopippuri, korianteri, cayenne, sipuli, muskottipähkinä, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Ravintosisältö/100 g
Porsaanliha (73 %, alkuperämaa Suomi)
Naudanliha (13%, alkuperämaa Suomi)
Vesi
Merisuola
Siansuoli
Mausteet (valkopippuri, korianteri, cayenne, sipuli, muskottipähkinä, inkivääri)
Hapettumisenestoaine E300 askorbiinihappo
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Ravintosisältö/100 g
Energia 1055 kJ
Rasva 22 g
- josta tyydyttynyttä 8.2 g
Hiilihydraatit 0.2 g
- josta sokereita 0.2 g
Ravintokuitu 0.10 g
Proteiini 14 g
Suola 1.7 g
Rasva 22 g
- josta tyydyttynyttä 8.2 g
Hiilihydraatit 0.2 g
- josta sokereita 0.2 g
Ravintokuitu 0.10 g
Proteiini 14 g
Suola 1.7 g
Valmistaja: Oy Snellman Ab
HK Camping on varmasti yksi perinteisimmistä suomalais-kansallisen grillimakkaran edustajista, jonka ainesosaluettelosta löytyvät kaikki suomalaisen makkaran ainekset, kuten koneellisesti erotettu liha, silava, kamara ja peruna. Broilerinrasvaa siinä ei sentään ole. Lihapitoisuus on 43 %, ja se koostuu porsaasta ja naudasta, mutta näiden osuuksia ei ole ilmoitettu. Camping on suutuntumaltaan yllättävän napakka ja maultaan mausteinen, sillä jollakin näiden valmistuksessa käytettyjen perunan ja teurasjätteiden maku pitää saada peitettyä.
Atrian valmistama Grillimaisteri Urho taistelee samassa sarjassa edellisen kanssa, kuten HKScanin valmistama Kotimaista grillimakkarakin. Nämä kolme ovat lähes toistensa klooneja, ja eroja löytyy lähinnä maussa eli siinä, minkälaisella mausteseoksella teurasjätteiden ja perunan maku on peitetty. Lihapitoisuus pyörii näissä kaikissa siinä runsaan 40 paikkeilla, ja ne edustavat suomalaistakansallista grillimakkarakulttuuria tyypillisimmillään.
Atrian Atrilli ja Poutun valistama Lidlin Dulano vetävät absoluuttiset pohjat, ja ainesosaluettelot ovat niin oksettavaa luettavaa, että luokittelen nämä lähinnä koiranruoaksi, enkä edes maistanut niitä. Sen verran itsesuojeluvaistoa minullakin sentään on vielä jäljellä.
Siinä kun HK Camping, Grillimaisteri Urho ja Kotimaista grillimakkara ovat jämähtäneet 1980-luvulle, on Snellman lähtenyt ennakkoluulottomasti uudistamaan suomalaisen grillimakkaran normia, eikä käytä Iivarissaan teurasjätteitä eikä perunaa ollenkaan. Tuotteen lihapitoisuus on aivan omaa luokkaansa, ja 86 % tuntuu sekä suutuntumassa ja maussa. Todella napakka ja miellyttävä suutuntuma, ja maku ihan omaa luokkaansa. Tuote ei ole hinnallakaan pilattu, ja tässä kohtaa satsaus laatuun maksaa itsensä takaisin ylivertaisena makuelämyksenä ja siinä, ettei tule syötyä koiranruokaa.
Katso video: Maistelussa grillimakkarat
Kommentit
Lähetä kommentti