Maistelussa Edam-juustot




Tässä maistelussa maistelen neljää Edam-juustoa. Edamhan on saanut nimensä samannimisen hollantilaisen kaupungin mukaan, jossa Edam on aikoinaan keksitty. 

Kullekin juustolajille tyypillinen maku tulee siinä käytetystä hapatteesta. Hapatteet ovat maitohappobakteerien viljelmiä. Juuston valmistuksessa käytetään lisäksi juoksutetta juustomassan saostamiseen. Kovia kypsytettyjä juustoja ei voida valmistaa ilman juoksutetta, mutta sen ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä on vapaaehtoista.

Suurin osa juustoista on vähälaktoosisia tai jopa laktoosittomia, sillä laktoosi hajoaa juuston kypsytyksen aikana.


Maistelussa:

Milbona Edamjuusto 700 g
4,99 €   7,13 €/kg (Lidl)

Rasvapitoisuus 23 %

Ainekset
Pastöroitu maito (alkuperä Saksa)
Suola
Hapatteet
Mikrobiologinen juoksete

Ravintoarvot/100 g
Energia 1295 kJ
Rasva 23 g, josta
tyydyttynyttä 15 g
Hiilihydraatteja < 0,1 g, joista
sokereita < 0,1 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 1,7 g

Valmistaja: Molkerei Ammerland eG, Wifelstede-Dringenburg



Kotimaista Edam 325 g
3,25 €   10,0 €/kg (S-Market)

Ainekset
Pastöroitu maito (alkuperä Suomi)
Suola
Hapate
Mikrobiologinen juoksete
Happamuudensäätöaine E509 kalsiumkloridi
Säilöntäaine E252 kaliumnitraatti

Ravintoarvot/100 g
Energia 1300 kJ
Rasva 23 g, josta
tyydyttynyttä 13 g
Hiilihydraatteja 0, joista
sokereita <0 g
Proteiinia 26 g
Suolaa 1 g

Valmistaja: Kuusamon Juusto Oy



Pirkka Edam 350 g
4,09 €   11,69 €/kg (K-Citymarket)

Laktoositon

Ainekset
Pastöroitu maito
Suola
Hapatteet
Happamuudensäätöaine E509 Kalsiumkloridi

Ravintoarvot/100 g
Energia 1364 kJ
Rasva 24 g, josta
tyydyttynyttä 13 g
Hiilihydraatteja 0, g, joista
sokereita 0 g
Proteiinia 28 g
Suolaa 1,3 g

Valmistusmaa: Viro



Valio Edam 350 g
4,39 €   12,54 €/kg (K-Citymarket)

Luontaisesti laktoositon

Ainekset
Pastöroitu maito
Suola
Hapate

Ravintoarvot/100 g
Energia 1365 kJ
Rasva 24 g, josta
tyydyttynyttä 14 g
Hiilihydraatteja 0g, joista
sokereita 0 g
Proteiinia 27 g
Suolaa 1,3 g

Valmistaja: Valio Oy, Lapinlahti


Ensin ajattelin, ettei Edameissa taida suuria eroja olla. Eroja kuitenkin löytyi, ja vieläpä aika selviäkin. Maukkain näistä neljästä on saksalainen Lidlin myymä Milbona, jossa oli hyvä ja selkeä edamin maku. Suolaa siinä on näistä eniten, eli 1,7 %, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa asiaan.

Selkeän ja hienon makuinen on myös Kuusamon Juuston valmistama Kotimaista, vaikka siinä taas puolestaan on vähiten suolaa, 1 %. Kotimaista edam on todella mukavan ja jopa suussa sulavan makuinen.

Sitten on nämä kaksi koulu- ja ruokalajuustoa, jotka eivät maistu oikein miltään. Pirkka Edam ja Valio Edam ovat häkellyttävän toistensa kaltaisia lähes mauttomia juustoja, joissa mikään ei häiritse. Paitsi se mauttomuus. Vaikka paketin kyljessä lukee Edam, ei se kait tarkoita, ettei tuotteessa saa maistua mikään. Juustoksi nämä tunnistaa lähinnä suutuntumasta eli siitä, että hampaitten välissä on jotain kun puraisee.







Kommentit