Lihasäilyke on perinteinen tapa säilöä lihaa, ja purkissa se säilyykin ns. maailman tappiin asti. Säilykepurkki on kätevä nakata reppuun mukaan retkelle, ja se toimii myös hyvänä kotivarana.
Maistelin neljää lihasäilykettä, ja niistä odotetusti todellakin löytyi eroja.
Laktoositon
Gluteeniton
Gluteeniton
Ainekset:
Vesi
Sianliha 26 %, alkuperä Suomi
Kamara
Naudan jänne
Maissitärkkelys
Naudan liha 4,6 %, alkuperä useat EU-maat
Naudan sydän
Soijaproteiinivalmiste
Suola
Mauste
Mausteuutteet (chili, muskottipähkinä, mustapippuri)
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Aromivahvenne E621 mononatriumglutamaatti
Aromit
Säilöntäaine natriumnitriitti
Vesi
Sianliha 26 %, alkuperä Suomi
Kamara
Naudan jänne
Maissitärkkelys
Naudan liha 4,6 %, alkuperä useat EU-maat
Naudan sydän
Soijaproteiinivalmiste
Suola
Mauste
Mausteuutteet (chili, muskottipähkinä, mustapippuri)
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Aromivahvenne E621 mononatriumglutamaatti
Aromit
Säilöntäaine natriumnitriitti
Ravintoarvot/100 g
Energia 1170 kJ
Rasva 20 g, josta
tyydyttynyttä 5,5 g
Hiilihydraatteja 5,4 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 19 g
Suolaa 2,0 g
Energia 1170 kJ
Rasva 20 g, josta
tyydyttynyttä 5,5 g
Hiilihydraatteja 5,4 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 19 g
Suolaa 2,0 g
Lihapitoisuus 72 %
Ainekset:
Naudanliha, alkuperä useat EU-maat
Vesi
Muunnettu maissitärkkelys
Soijaproteiini
Suola
Stabilointiaine E450 difosfaatit, E451 trifosfaatit
Mausteuutteet
Aromivahvenne E621 mononatriumglutamaatti
Hapettumisenestoaine E315 erytorbiinihappo
Rapsiöljy
Aromit
Säilöntäaine natriumnitriitti
Naudanliha, alkuperä useat EU-maat
Vesi
Muunnettu maissitärkkelys
Soijaproteiini
Suola
Stabilointiaine E450 difosfaatit, E451 trifosfaatit
Mausteuutteet
Aromivahvenne E621 mononatriumglutamaatti
Hapettumisenestoaine E315 erytorbiinihappo
Rapsiöljy
Aromit
Säilöntäaine natriumnitriitti
Ravintoarvot/100 g
Energia 800 kJ
Rasva 13 g, josta
tyydyttynyttä 5,3 g
Hiilihydraatteja 3,3 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 16 g
Suolaa 1,9 g
Energia 800 kJ
Rasva 13 g, josta
tyydyttynyttä 5,3 g
Hiilihydraatteja 3,3 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 16 g
Suolaa 1,9 g
Ainekset:
Poronliha 67 %
Sianliha 11 % (Suomi)
Vesi
Perunatärkkelys
Soijaproteiini
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Glukoosi
Mausteet
Aromiaineet (mm valkopippuri, maustepippuri)
Proteiinihydrolysaatti (soija)
Hapettumisenestoaine E316 natriumerytorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Poronliha 67 %
Sianliha 11 % (Suomi)
Vesi
Perunatärkkelys
Soijaproteiini
Stabilointiaine E450 difosfaatit
Glukoosi
Mausteet
Aromiaineet (mm valkopippuri, maustepippuri)
Proteiinihydrolysaatti (soija)
Hapettumisenestoaine E316 natriumerytorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Ravintoarvot/100 g
Energia 520 kJ
Rasva 12 g, josta
tyydyttynyttä 5,0 g
Hiilihydraatteja 2,7 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 17,0 g
Suolaa 1,4 g
Energia 520 kJ
Rasva 12 g, josta
tyydyttynyttä 5,0 g
Hiilihydraatteja 2,7 g, joista
sokereita 0,2 g
Proteiinia 17,0 g
Suolaa 1,4 g
Valmistuttaja: Riipisen Riistaherkut Oy
n. 500,- €/kg
K-Menun Sian- ja naudanlihasäilyke on juuri niin huono kuin odotinkin sen olevan. Ainesosaluettelo kertoo tuotteesta kaiken oleellisen: sianlihaa 26 %, naudanlihaa 4,6 %, naudan jänteitä ja sydäntä, ja loput maissitärkkelystä ja soijaproteiinia, mausteita ja temppuaineita. Tuote on koostumukseltaan limainen ja suutuntumaltaan ällö. Maku muistuttaa märkää tennispalloa, eikä lihan mausta tai tuntumasta ole tietoakaan. Tuote sopii kaikille, jotka eivät arvosta itseään pätkääkään. Koiralle se sentään kelpasi nappuloiden kanssa.
Jalostajan Naudanlihavalmiste tulee samalta turkulaiselta Lundenin säilykepajalta kuin K-Menukin. Tässä on sentään 72 % naudanlihaa, jota on jatkettu maissitärkkelyksellä ja soijaproteiinilla. Koostumus ja suutuntuma ovat lähes yhtä löllömäisiä kuin K-Menussakin, maku sentään aika paljon parempi muistuttaen jo hieman lihan makua. Käytettyjen raaka-aineiden kelvoton laatu näkyy tämänkin tuotteen suutuntumassa ja maussa.
Riipisen poronlihasäilyke on kuin toiselta planeetalta tulisi. Siinä poron sekaan on laitettu 11 % sikaa, syy tähän jäi arvoitukseksi, sillä valmistajan nettisivut ovat keskittyneet markkinointiin tuotetiedon sijaan. Koostumus ja suutuntuma ovat tässä jo napakahkot, ja hampaiden välissä tuntuu jotain. Maku on miellyttävä, ja miedot mausteet tukevat poronlihan makua ilman, että ne pyrkisivät peittämään jotain. Kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus, jossa satsaus parin kympin kilohintaan kannattaa.
Peuranlihasäilykkeen koostumus ja suutuntuma ovat samalla tasolla Riipisen kanssa, maku on mukavan pehmeä ja miellyttävä. Jokainen porukkahan tekee peuranlihasäilykkeensä omalla reseptillään, joten tuotteiden koostumus ja maku vaihtelevat. Olen näitä jonkin verran päässyt maistelemaan, ja maku ja laatu ovat aina olleet ensiluokkaisia. Valkohäntäpeuran liha on mielestäni muutenkin yksi ihan parhaista riistalihoista, joka pieksee mm hirvenlihan mennen tullen. Kateelliset voivat miettiä peuranlihasäilykkeen kilohintaa, joka taitaa olla 500,- € luokkaa, sen verran hintavia nuo metsästyskamppeet ovat ja harrastuskin vaatii paljon aikaa ja hyviä istumalihaksia.
Katso video: Maistelussa lihasäilykkeet
Kommentit
Lähetä kommentti