Maistelussa kylmäsavulohet


 

Lohi on ruokapöydän kunkku, ja sitä voidaan syödä monessa eri muodossa. Yksi suositumpia on kylmäsavulohi, joten lähdin maistelemaan neljää kaupan kylmäsavulohta.


Lapin kylmäsavusiivu lime 100 g
4,75 €  47,50 €/kg (K-Citymarket)

Kylmäsavustettu kirjolohi (Oncorhynchus mykiss)
Ruodoton 98%
Artesaanituote (valmistetaan käsityönä paikallisista raaka-aineista, joiden alkuperä on jäljitettävissä, ilman lisäaineita)
100 g tuotetta on käytetty 120 g kirjolohifileetä
Voimakassuolainen

Ainekset:
Viljelty tuore kirjolohi alkuperä Suomi
Merisuola
Lime 
Inkivääri
Ravintosisältö per 100 g

Energia 750 kJ
Rasvaa 12 g, josta
tyydyttynyttä 1,9 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 20 g
Suolaa 3 g

Valmistaja: Kala-Lappi, Toivala



Xtra kylmäsavustettu lohi 100 g
2,49 €  24,90 €/kg (S-Market)

Kylmäsavustettu lohi siivuina
Sulatettu
Kalassa voi olla yksittäisiä ruotoja
Voimakassuolainen

Ainekset:
Lohi (Salmo salar) 96 %, alkuperä Norja
Suola
Happamuudensäätöaine E325 natriumlaktaatti
Savustettu
Ravintosisältö per 100 g

Energia 674 kJ
Rasvaa 8,3 g, josta
tyydyttynyttä 1,2 g
Hiilihydraatit 0,6 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiinia 21 g
Suolaa 3,2 g

Valmistaja: Mowl, Puola



Pirkka suomalainen kylmäsavustettu lohifilee 150 g
3,99 €  26,60 €/kg (K-Citymarket)

Saattaa sisältää yksittäisiä ruotoja
Voimakassuolainen

Ainekset:
Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss), alkuperä Suomi
Suola
Happamuudensäätöaineet E326 ja E262
Ravintosisältö per 100 g

Energia 650 kJ
Rasvaa 10 g, josta
tyydyttynyttä 1,7 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 16 g
Suolaa 2,5 g

Valmistaja: Escamar Seafood Oy, Kuopio



Kalaneuvos Terva  100 g
3,59 €  35,90 €/kg (S-Market)

Kylmäsavustettu tervanmakuinen kirjolohifilee
Voimakassuolainen

Ainekset:
Viljelty kirjolohi (Oncorhynchus mykiss), alkuperä Suomi
Suola
Happamuudensäätöaineet E326 kaliumlaktaatti ja E262 natriumasetaatti
Maissimaltodekstriini
Sokeri
Aromi (terva)
Ravintosisältö per 100 g

Energia 794 kJ
Rasvaa 11,9 g, josta
tyydyttynyttä 2,7 g
Hiilihydraatit 0,6 g, josta
sokereita 0,2 g
Proteiinia 20,4 g
Suolaa 4,0 g
Valmistaja: Kalaneuvos Oy, Sastamala


Lapin kylmäsavusiivu lime on huolellisesti tehty kylmäsavulohi, joka ei juurikaan maistu limeltä. Se ei varsinaisesti haittaa, sillä maku on muuten kyllä kohdillaan. Samaa ei voi sanoa melkein 50,- € kilohinnasta, joka tuoksuu voimakkaasti Lapinlisältä, eikä artesaanileima tuotteessa oikeuta hintaa yhtään sen enempää. 

Xtra kylmäsavustettu lohi on kirjolohituotteisiin verrattuna valjun värinen, ja suutuntuma ja maku ovat vähintään kohtalaisia. Tuote on kuitenkin valmistettu pakastelohesta ja rahdattu tänne Puolasta, vaikka alan osaamista on meillä täällä ihan tarpeeksi. Pakastekylmäsavulohi ei pääse jatkoon.

Pirkka suomalainen kylmäsavustettu lohifilee on sentään valmistettu Kuopiossa, mutta jätetty hieman raaemmaksi kuin Lapin lime ja Kalaneuvoksen terva. Se tekee siitä limaisemman ja nuljakkaaman, joku toinen voisi sanoa, että mehukkaammaan. Maku on kuitenkin hyvä, ja kilohinta kylmäsavulohiluokassa kohtuullinen.

Kalaneuvos Terva on kylmäsavustettu tervanmakuinen kirjolohifilee, joka on sekin huolella tehty ja maukkaan makuinen. Tuote on suutuntumaltaan miellyttävän napakka. Mikään ei häritse, ei edes yli 35,- euron kilohinta, koska sille saa hyvän vastineen.

Kaiken kaikkiaan pääsi hieman yllättämään, että tässä oli neljä selvästi erilaista tuotetta, ja että kylmäsavulohissa todellakin on näin suuria eroja. Eli: vertailu ja maistelu kannattaa, jotta omat suosikit löytyvät. Ja tuoteselosteiden lukeminen kannattaa sekin, ettei tule vahingossa sekaannutta pakasteisiin.







Kommentit