Wikipedia kertoo, että arkeologien mukaan oliiviöljyä puristettiin jo 6000–4500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ensimmäinen kirjallinen kuvaus oliiviöljyn puristamisesta on heprealaisen Raamatun kuvauksessa israelilaisten paosta Egyptistä. Homeros kutsui oliiviöljyä ”kultaiseksi nesteeksi”, jonka mystinen loisto valaisi historian.
Oliiviöljyä käytettiin ruoanlaiton lisäksi myös esimerkiksi valaistukseen. Oliiviöljyn polttaminen oli aina ajanlaskun alkuun asti kreikkalaisten ainoa valaisukeino, ja oliiviöljylamppuja käytettiin Kreetalla aina 1900-luvulle saakka.
Sadonkorjuu
Oliiviöljy tehdään oliivipuun hedelmien eli oliivien hedelmälihasta. Sadonkorjuun aikaan oliivipuiden alle levitetään verkot, joille kypsyneet oliivit ravistellaan. Verkoista oliivit kerätään ja toimitetaan puristamoon mahdollisimman nopeasti, jotta oliivien omat entsyymit eivät pääse pilkkomaan rasvoja liikaa happamoittaviksi vapaiksi rasvahapoiksi. Laadukkainta öljyä saadaan ehjistä ja kypsistä oliiveista.
Puristus
Puristus
Oliivit huuhdotaan kylmällä vedellä ja kaadetaan myllyyn, jossa oliivien hedelmäliha rikotaan ja vaivataan massaksi. Tasaiseksi hierottu massa, josta öljy alkaa erottua, siirretään sentrifugiin, joka erottelee kasvisnesteen, öljyn ja siemenet. Tätä kutsutaan kylmäpuristukseksi, massan lämpötila on korkeimmillaan noin 30 celsiusastetta. Tätä seuraa vielä viimeistelevä erottelu öljyseparaattorissa. Öljy varastoidaan ruostumattomiin terästankkeihin odottamaan pullotusta.
Neitsytoliiviöljyn valmistuksessa saa käyttää vain mekaanisia menetelmiä. Puristamista, pesemistä ja siivilöimistä lukuun ottamatta öljyä ei ole käsitelty millään tavalla, eikä siihen ole sekoitettu muita aineita.
Luokitus
Euroopan unioni jakaa oliiviöljyt seuraaviin luokkiin:
- Ekstra-neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 0,8 %
- Neitsytoliiviöljy on korkealuokkaista oliiviöljyä, joka on puristettu oliiveista mekaanisesti ilman kemiallista käsittelyä. Vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 2 %
- Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy on oliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla korkeintaan 3 %
- Oliivin puristemassaöljy on öljy, joka sisältää yksinomaan oliiviöljyn puristamisesta peräisin olevaa puristemassajäämää käsittelemällä valmistettuja öljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä.
Onko Extra neitsytoliiviöljy aina parasta, ja onko korkea hinta laadun tae?
Saksalainen Südwestrundfunk testautti saksalaisessa laboratoriossa 20 eri marketeista ostettua ekstra neitsytoliiviöljyä. Kaikki täyttivät EU:n laatuvaatimusten raja-arvot extra neitsytöljylle, mutta vain kolme öljyä oli laadullisesti oikeasti kunnossa.
Heikompilaatuinen puristemassaöljy voidaan tehdä kemiallisella käsittelyllä maku- ja hajuneutraaliksi, sekoittaa korkeamman laatuluokan öljyihin jopa yli 50 %, ja merkitä sen jälkeen extra virgine-laatuluokkaan. Lopputulosta voi olla mahdotonta erottaa oikeasta 100 % extra virgine-öljystä.
Hyvänä esimerkkinä oliiviöljybisneksessä harjoitettavasta filungista on näkemässäni Südwestfunkin dokumentissa esitetty kohta, jossa Livornon satamassa 25 000 l espanjalaisesta extra virgine-öljyerästä otettu näyte testattiin saksalaisessa laboratoriossa jossa todettiin, että sen alkuperä oli oikeasti Portugali ja siihen oli sekoitettu 20 % palmuöljyä. Kuitenkin italialainen tarkastuslaitos antoi samalle öljylle sertifikaatin Extra virgine.
Se, että yhden oliivipuun oliiveista saadaan noin yksi kilo eli noin litra oliiviöljyä kertoo ainakin sen, että jos extra neitsytoliiviöljy on halpaa, on se todennäköisesti sekoitetta, joka sisältää vain osaksi extra neitsytöljyä.
Pullon etiketti ja siinä olevat öljyn nimi ja kuva eivät välttämättä kerro mitään öljyn todellisesta alkuperästä.
Kaikesta edellä kertomastani huolimatta uskalsin ostaa kaupasta maistettavaksi neljää eri oliiviöljyä:
Classico
Tasapainoinen ja pyöreä
Laadultaan ensiluokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin
Tasapainoinen ja pyöreä
Laadultaan ensiluokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin
Ainekset:
Ektraneitsytoliiviöljy
Ektraneitsytoliiviöljy
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 3700 kJ
Energia 3700 kJ
Rasva 100 g, josta
tyydyttynyttä 13 g
kertatyydyttymättömät rasvat 74 g
monityydyttymättömät rasvat 8,6 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
tyydyttynyttä 13 g
kertatyydyttymättömät rasvat 74 g
monityydyttymättömät rasvat 8,6 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Alkuperä: Espanja
Paistamiseen ja muuhun ruuanlaittoon
Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy
Jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä koostuva oliiviöljy
Ainekset:
Öljy, joka sisältää yksinomaan jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä
Öljy, joka sisältää yksinomaan jalostettuja oliiviöljyjä ja suoraan oliiveista saatuja öljyjä
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 33890 kJ
Rasva 91,6 g, josta
tyydyttynyttä 14 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Energia 33890 kJ
Rasva 91,6 g, josta
tyydyttynyttä 14 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Lidl Stiftung & Co. KG
Kylmäpuristettu
Alkuperäinen
Ensiluokkaista oliiviöljyä, joka on saatu suoraan oliiveista yksinomaan mekaanisesti
Alkuperäinen
Ensiluokkaista oliiviöljyä, joka on saatu suoraan oliiveista yksinomaan mekaanisesti
Ainekset:
Oliiveista Välimeren auringon alla
Oliiveista Välimeren auringon alla
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 3700 kJ
Rasva 100 g, josta
tyydyttynyttä 16 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Energia 3700 kJ
Rasva 100 g, josta
tyydyttynyttä 16 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Alkuperä: EU ja ei EU
Valmistaja: Borges Branded Foods S.L.U. Espanja
Fontana Extra virgin oliiviöljy luomu 250 ml5,85 €, 23,40 €/l (K-Citymarket)
Fontana Extra virgin oliiviöljy luomu 250 ml5,85 €, 23,40 €/l (K-Citymarket)
Hedelmäinen ja täyteläinen
Ympäristökompensoitu kylmäpuristettu oliiviöljymme pieniltä perhetiloilta Kreikassa
Käsinpoimittuja oliiveja
Laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin
DIO-sertifioitu
Ympäristökompensoitu kylmäpuristettu oliiviöljymme pieniltä perhetiloilta Kreikassa
Käsinpoimittuja oliiveja
Laadultaan korkealuokkainen oliiviöljy, joka on saatu suoraan oliiveista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin
DIO-sertifioitu
Ainekset:
Luomu extra virgin oliiviöljy
Luomu extra virgin oliiviöljy
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 3700 kJ
Rasva 100 g, josta
tyydyttynyttä 14 g
monotyydyttymätöntä 79,0 g
polytyydyttymätöntä 7,0 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Energia 3700 kJ
Rasva 100 g, josta
tyydyttynyttä 14 g
monotyydyttymätöntä 79,0 g
polytyydyttymätöntä 7,0 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiinia 0 g
Suola 0 g
Alkuperä: Kreikka
Pakattu Kreikassa
Rainbow Extra virgin oliiviöljy on väriltään ja tuoksultaan selkeästi oliivimainen, ja se on maultaan pehmeän, pyöreän, selkeän ja konstailemattoman makuinen virheetön oliiviöljy. Tuotteen alkuperä ja valmistaja on selkeästi ilmoitettu. Pullon etiketissä isolla oleva sana Classico ei tarkoita yhtään mitään, ja sen ainoa tehtävä on lisätä tuotteen uskottavuutta ostosvalintaa tekevän kuluttajan silmissä.
Rainbow Extra virgin oliiviöljy on väriltään ja tuoksultaan selkeästi oliivimainen, ja se on maultaan pehmeän, pyöreän, selkeän ja konstailemattoman makuinen virheetön oliiviöljy. Tuotteen alkuperä ja valmistaja on selkeästi ilmoitettu. Pullon etiketissä isolla oleva sana Classico ei tarkoita yhtään mitään, ja sen ainoa tehtävä on lisätä tuotteen uskottavuutta ostosvalintaa tekevän kuluttajan silmissä.
Ainoa huolenaihe kohdistuu tässä tuotteen poikkeuksellisen edulliseen hintaan: voiko aito extra virgine -oliiviöljy maksaa Suomen kalleimmassa S-Marketissa vain 6,50 € litra?
Lidlin Primadonna on paistamiseen ja muuhun ruuanlaittoon tarkoitettu jalostetuista oliiviöljyistä ja neitsytoliiviöljyistä koostuva öljy, jonka laatu ja käyttötarkoitus on pullon kyljessä selkeästi ilmoitettu. Sen sijaan öljyn alkuperästä tai valmistajasta ei ole mitään hajua. Yhtä hajuton on itse hyvin vaaleankeltainen öljy, joka ei edes maistu oliiville. Tätä en laittaisi salaattiin, eikä se sinne ole tarkoitettukaan.
Borges Extra virgin oliiviöljy on yhtä selkeästi oliivimainen sekä tuoksultaan, väriltään että maultaankin kuin Rainbow. Tuotteen alkuperästä kerrotaan vain, että se on EU ja ei EU, eli se voi käytännössä olla mitä vaan. Tästä huolimatta hyvä ja virheettömältä vaikuttava öljy.
Fontana Extra virgin luomuoliiviöljy on tummanvihreän värinen, tuoksultaan ja maultaan maanläheisen oloinen öljy, jossa ei siinäkään ole häiritseviä sivumakuja. Selkeästi virheettömän makuinen ja erilainen kuin Rainbow ja Borges.
Kun katsotaan näiden öljyjen hintoja, tuntuu Rainbow epätodellisen edulliselta ollakseen oikeasti aitoa extra neitsytöljyä. Se on hinnaltaan kuitenkin vain neljäsosan Fontanan luomuöljyn hinnasta, joten se kiilaa hinta-laatusuhteeltaan kärkeen ohi Borgesinkin, joka on kaksi kertaa kalliimpaa kuin Rainbow.
Tää koko homma on vähän kuin viinienkin kanssa, komea etiketti ja korkea hinta eivät yksistään ole tae korkeasta laadusta ja hyvästä mausta, vaan myös edullisempi öljy voi olla hyvää ja maukasta.
Kyllä kuluttaja on tässä ihan oman onnensa ja makuaistinsa varassa. Hyvä oliiviöljy tuoksuu ja maistuu oliiveille, eikä siinä ole häiritseviä sivuhajuja ja -makuja. Ihan riippumatta siitä, missä se on tuotettu ja mitä öljyjä siihen on sekoitettu.
Katso video: Maistelussa oliiviöljyt
Lähteet:
Wikipedia
Südwestrundfunk
Kommentit
Lähetä kommentti