Kaikki tiedämme nämä valkoiset juustokuutiot, joita käytetään esim salaateissa ja leivonnaisissa.
Wikipedian mukaan Feta, joka muuten tarkoittaa "viipale", on kreikkalainen suolaveteen säilötty valkoinen juusto, joka valmistetaan lampaan- ja vuohenmaidosta. Sitä on valmistettu siellä jo antiikin ajalta viimeistään 700-luvulla eaa. Fetaa kypsytetään pari viikkoa ja säilötään suolattuina viipaleina tai kuutioina puutynnyreissä yleensä herassa tai suolavedessä. Sitten se kypsyy vielä noin kuukauden ajan.
EU on myöntänyt kreikkalaiselle Fetalle nimisuojan vuonna 2005, ja vain Kreikassa valmistettua vuohen- ja lampaanmaitojuustosta saa käyttää nimitystä Feta. Tämä on johtanut siihen, että vastaavanlaisia juustoja myydään esimerkiksi nimityksillä "salaattijuusto" tai "valkoinen juusto".
Kaikki fetajuustolta näyttävä ei siis ole Fetaa, eikä edes valmistettu lampaan- ja vuohenmaidosta, vaan ihan tavallisesta lehmänmaidosta. Onko näillä eroja esimerkiksi koostumuksessa ja maussa, vai onko se sama mitä siihen salaattinsa laittaa? Otin maisteluun kuusi satunnaisgeneraattorin valitsemaa salaattijuustoa.
Pirkka kevyt 3 % salaattijuusto 200 g2,25 €, 11,25 €/kg (K-Citymarket)
Kevyt salaattijuusto kuutioina suolavedessä
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 3 %
Voimakassuolainen
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 3 %
Voimakassuolainen
Ainekset:
Pästoroitu lehmänmaito
Suola
Heraproteiinikonsentraatti
Juoksete
Hapate
Pästoroitu lehmänmaito
Suola
Heraproteiinikonsentraatti
Juoksete
Hapate
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 443 kJ
Rasva 3,0 g, josta
tyydyttyneitä 1,9 g
Hiilihydraatit 0,5 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 19 g
Suola 3,0 g
Välimerellinen juusto kuutioina suolavedessä
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 21 %
Voimakassuolainen
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 21 %
Voimakassuolainen
Ainekset:
Juusto (pästoroitu maito, suola, hapate, mikrobiologinen juoksute, happamuudensäätöaine kalsiumkloridi)
Suolaliemi (vesi, suola, kalsiumkloridi, maitohappo)
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1046 kJ
Rasva 21,4 g, josta
tyydyttyneitä 13,7 g
Hiilihydraatit <0,5 g, josta
sokereita <0,5 g
Proteiini 14,3 g
Suola 3,0 g
Kalsium 215 mg
Juusto (pästoroitu maito, suola, hapate, mikrobiologinen juoksute, happamuudensäätöaine kalsiumkloridi)
Suolaliemi (vesi, suola, kalsiumkloridi, maitohappo)
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1046 kJ
Rasva 21,4 g, josta
tyydyttyneitä 13,7 g
Hiilihydraatit <0,5 g, josta
sokereita <0,5 g
Proteiini 14,3 g
Suola 3,0 g
Kalsium 215 mg
Tehty hienoimmasta vapaasti laiduntavien lampaiden ja vuohien maidosta
Luonnonmukainen tuote
Rasvapitoisuus 24 %
Voimakassuolainen
Luonnonmukainen tuote
Rasvapitoisuus 24 %
Voimakassuolainen
Ainekset:
Pästoroitu lampaan- ja vuohenmaito
Merisuola
Kasviperäinen juoksete
Maitohappohapate
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1193 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 15,6 g
Hiilihydraatit 0,7 g, josta
sokereita 0,7 g
Proteiini 16,5 g
Suola 2,5 g
Pästoroitu lampaan- ja vuohenmaito
Merisuola
Kasviperäinen juoksete
Maitohappohapate
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1193 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 15,6 g
Hiilihydraatit 0,7 g, josta
sokereita 0,7 g
Proteiini 16,5 g
Suola 2,5 g
Kreikkalainen juusto lampaan- ja vuohenmaidosta
Rasvapitoisuus 25 %
Voimakassuolainen
Rasvapitoisuus 25 %
Voimakassuolainen
Ainekset:
Pästoroitu maito (lampaanmaito vähintään 70 % ja vuohenmaito enintään 30 %)
Suola
Juoksete (ei eläinperäinen)
Hapate
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1203 kJ
Rasva 25,0 g, josta
tyydyttyneitä 18,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 16,0 g
Suola 2,0 g
Pästoroitu maito (lampaanmaito vähintään 70 % ja vuohenmaito enintään 30 %)
Suola
Juoksete (ei eläinperäinen)
Hapate
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1203 kJ
Rasva 25,0 g, josta
tyydyttyneitä 18,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 16,0 g
Suola 2,0 g
Salaattijuustokuutiot suolavedessä
Rasvapitoisuus 20 %
Voimakassuolainen
Rasvapitoisuus 20 %
Voimakassuolainen
Ainekset:
Suolaliemi (vesi, suola)
Juusto 46 % (pästoroitu lehmänmaito, suola, hapate, mikrobiperäinen juoksete)
Maidon alkuperämaa Tanska
Suolaliemi (vesi, suola)
Juusto 46 % (pästoroitu lehmänmaito, suola, hapate, mikrobiperäinen juoksete)
Maidon alkuperämaa Tanska
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1040 kJ
Rasva 20,0 g, josta
tyydyttyneitä 12,0 g
Hiilihydraatit 0,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 17 g
Suola 3,1 g
Energia 1040 kJ
Rasva 20,0 g, josta
tyydyttyneitä 12,0 g
Hiilihydraatit 0,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 17 g
Suola 3,1 g
Salaattijuustokuutioita yrteillä maustetussa rapsiöljyssä
Ainekset:
51 % salaattijuustoa (pästoroitu maito alkuperä Saksa, suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete)
Rapsiöljy
Mausteyrtit
Mausteet
51 % salaattijuustoa (pästoroitu maito alkuperä Saksa, suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete)
Rapsiöljy
Mausteyrtit
Mausteet
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1228 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 16,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiini 19 g
Suola 2,9 g
Energia 1228 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 16,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiini 19 g
Suola 2,9 g
Valmistaja: Rücker GmbH Saksa
Pirkka kevyt 3 % salaattijuusto maistuu niin kevyeltä, ettei siinä maistu juusto ollenkaan. Päälimmäinen maku on suola, ja kuutioiden suutuntuma on lähinnä kumimainen. Ilmassa leijuu kysymys, miksi tällaista tuotetta ylipäänsä valmistetaan, mikä on sen olemassaolon oikeutus? Miksi valmistaa juustoa, joka maistuu ainoastaan suolavedeltä, johon se on laitettu lillumaan?
Selkeästi parempi maku ja suutuntuma on Apetinan välimerellisessä juustossa, vaikka siinä ei muuta välimerellistä olekaan kuin nimi. Se on tanskalaisen meijerin lehmänmaidosta valmistama lehmänmaitojuusto, joka sinällänsä on ihan hyvän, vaikkakin hieman huomaamattoman makuista, kuten Rainbow salaattijuustokuutiotkin, jotka ovat peräisin samasta juuttien meijeristä, ja maistuvat ihan samalta kuin Apetinakin. Sokkotestissä näitä kahta olisi mahdotonta erottaa toisistaan.
Fontanan luomufeta antaa selkeitä viitteitä siitä, miltä oikea ja aito feta voi maistua: suussasulava voimakasmakuinen juusto, jossa on maanläheisiä vivahteita, kuten tallintakusta. Vaikken varsinaisesti olekaan mikään luomufani, uskon vahvasti siihen, että tuotantoeläinten ravinto ja sen laatu näkyy ja maistuu näissä lopputuotteissa, ja siitä tässä Fontanassakin taitaa olla kysymys.
Pirkan Parhaat Feta on myös aito kreikkalainen Feta, yhtenä palana pakattu kuten Fontanakin, mutta ei yhtä voimakkaan makuinen. Hyvä vaihtoehto, jos haluaa hieman miedompaa aitoa fetaa lehmänmaitofeikkifetojen hinnalla.
Milbonan salaattijuustokuutiot yrteillä maustetussa rapsiöljyssä on houkuttelevan näköinen tuote, mutta suutuntuma on kumimainen kuten Pirkka kevytjuustossakin. Päällimmäinen maku on yrtit ja öljy, joka kuitenkin häviää nopeasti, ja jäljelle jää vaisu lehmänmaitojuuston maku. Milbonan eduksi voidaan lukea maistelun edullisin kilohinta 6,60 €, joka on vain kolmannes kalleimmasta, Fontanan aidosta luomufetasta.
Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, mitä juuustoa siihen salaattiinsa laittaa. Feikki"fetan" hinnalla saa oikean makuelämyksen, ja kevyttuotteella tehty itsepetos ei tässäkään kannata.
Katso video: Maistelussa salaattijuustot
Kommentit
Lähetä kommentti