Maistelussa salaattijuustot




Kaikki tiedämme nämä valkoiset juustokuutiot, joita käytetään esim salaateissa ja leivonnaisissa. 

Wikipedian mukaan Feta, joka muuten tarkoittaa "viipale", on kreikkalainen suolaveteen säilötty valkoinen juusto, joka valmistetaan lampaan- ja vuohenmaidosta. Sitä on valmistettu siellä jo antiikin ajalta viimeistään 700-luvulla eaa. Fetaa kypsytetään pari viikkoa ja säilötään suolattuina viipaleina tai kuutioina puutynnyreissä yleensä herassa tai suolavedessä. Sitten se kypsyy vielä noin kuukauden ajan.

EU on myöntänyt kreikkalaiselle Fetalle nimisuojan vuonna 2005, ja vain Kreikassa valmistettua vuohen- ja lampaanmaitojuustosta saa käyttää nimitystä Feta. Tämä on johtanut siihen, että vastaavanlaisia juustoja myydään esimerkiksi nimityksillä "salaattijuusto" tai "valkoinen juusto".

Kaikki fetajuustolta näyttävä ei siis ole Fetaa, eikä edes valmistettu lampaan- ja vuohenmaidosta, vaan ihan tavallisesta lehmänmaidosta. Onko näillä eroja esimerkiksi koostumuksessa ja maussa, vai onko se sama mitä siihen salaattinsa laittaa? Otin maisteluun kuusi satunnaisgeneraattorin valitsemaa salaattijuustoa.



Pirkka kevyt 3 % salaattijuusto 200 g
2,25 €,  11,25 €/kg (K-Citymarket)

Kevyt salaattijuusto kuutioina suolavedessä
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 3 %
Voimakassuolainen

Ainekset:
Pästoroitu lehmänmaito
Suola
Heraproteiinikonsentraatti
Juoksete
Hapate

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 443 kJ
Rasva 3,0 g, josta
tyydyttyneitä 1,9 g
Hiilihydraatit 0,5 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 19 g
Suola 3,0 g

Valmistusmaa: Tanska



Apetina Original 200 g
2,59 €,  12,95 €/kg (S-Market)

Välimerellinen juusto kuutioina suolavedessä
Vähälaktoosinen
Rasvapitoisuus 21 %
Voimakassuolainen

Ainekset:
Juusto (pästoroitu maito, suola, hapate, mikrobiologinen juoksute, happamuudensäätöaine kalsiumkloridi)
Suolaliemi (vesi, suola, kalsiumkloridi, maitohappo)
                               
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1046 kJ
Rasva 21,4 g, josta
tyydyttyneitä 13,7 g
Hiilihydraatit <0,5 g, josta
sokereita <0,5 g
Proteiini 14,3 g
Suola 3,0 g
Kalsium 215 mg

Valmistaja: Kruså meijeri Tanska



Fontana Feta luomu 150 g
2,95 €,  19,66 €/kg (K-Citymarket)

Tehty hienoimmasta vapaasti laiduntavien lampaiden ja vuohien maidosta
Luonnonmukainen tuote
Rasvapitoisuus 24 %
Voimakassuolainen

Ainekset:
Pästoroitu lampaan- ja vuohenmaito
Merisuola
Kasviperäinen juoksete
Maitohappohapate
                               
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1193 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 15,6 g
Hiilihydraatit 0,7 g, josta
sokereita 0,7 g
Proteiini 16,5 g
Suola 2,5 g

Valmistettu ja pakattu Kreikassa



Pirkka Parhaat Feta 200 g
2,59 €,  12,95 €/kg (K-Citymarket)

Kreikkalainen juusto lampaan- ja vuohenmaidosta
Rasvapitoisuus 25 %
Voimakassuolainen

Ainekset:
Pästoroitu maito (lampaanmaito vähintään 70 % ja vuohenmaito enintään 30 %)
Suola
Juoksete (ei eläinperäinen)
Hapate
                               
Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1203 kJ
Rasva 25,0 g, josta
tyydyttyneitä 18,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 16,0 g
Suola 2,0 g

Valmistusmaa Kreikka



Rainbow salaattijuustokuutiot suolaliemessä 175 g
1,69 €,  9,66 €/kg (S-Market)

Salaattijuustokuutiot suolavedessä
Rasvapitoisuus 20 %
Voimakassuolainen

Ainekset:
Suolaliemi (vesi, suola)
Juusto 46 % (pästoroitu lehmänmaito, suola, hapate, mikrobiperäinen juoksete)
Maidon alkuperämaa Tanska

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1040 kJ
Rasva 20,0 g, josta
tyydyttyneitä 12,0 g
Hiilihydraatit 0,1 g, josta
sokereita 0,1 g
Proteiini 17 g
Suola 3,1 g

Valmistaja: Kruså meijeri Tanska



Milbona Salad Cheese Cubes with Herbs 300 g
1,98 €,  6,60 €/kg (Lidl)

Salaattijuustokuutioita yrteillä maustetussa rapsiöljyssä

Ainekset:
51 % salaattijuustoa (pästoroitu maito alkuperä Saksa, suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete)
Rapsiöljy
Mausteyrtit
Mausteet

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 1228 kJ
Rasva 24,0 g, josta
tyydyttyneitä 16,0 g
Hiilihydraatit 1,0 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiini 19 g
Suola 2,9 g

Valmistaja: Rücker GmbH Saksa


Pirkka kevyt 3 % salaattijuusto maistuu niin kevyeltä, ettei siinä maistu juusto ollenkaan. Päälimmäinen maku on suola, ja kuutioiden suutuntuma on lähinnä kumimainen. Ilmassa leijuu kysymys, miksi tällaista tuotetta ylipäänsä valmistetaan, mikä on sen olemassaolon oikeutus? Miksi valmistaa juustoa, joka maistuu ainoastaan suolavedeltä, johon se on laitettu lillumaan?

Selkeästi parempi maku ja suutuntuma on Apetinan välimerellisessä juustossa, vaikka siinä ei muuta välimerellistä olekaan kuin nimi. Se on tanskalaisen meijerin lehmänmaidosta valmistama lehmänmaitojuusto, joka sinällänsä on ihan hyvän, vaikkakin hieman huomaamattoman makuista, kuten Rainbow salaattijuustokuutiotkin, jotka ovat peräisin samasta juuttien meijeristä, ja maistuvat ihan samalta kuin Apetinakin. Sokkotestissä näitä kahta olisi mahdotonta erottaa toisistaan.

Fontanan luomufeta antaa selkeitä viitteitä siitä, miltä oikea ja aito feta voi maistua: suussasulava voimakasmakuinen juusto, jossa on maanläheisiä vivahteita, kuten tallintakusta. Vaikken varsinaisesti olekaan mikään luomufani, uskon vahvasti siihen, että tuotantoeläinten ravinto ja sen laatu näkyy ja maistuu näissä lopputuotteissa, ja siitä tässä Fontanassakin taitaa olla kysymys.

Pirkan Parhaat Feta on myös aito kreikkalainen Feta, yhtenä palana pakattu kuten Fontanakin, mutta ei yhtä voimakkaan makuinen. Hyvä vaihtoehto, jos haluaa hieman miedompaa aitoa fetaa lehmänmaitofeikkifetojen hinnalla.

Milbonan salaattijuustokuutiot yrteillä maustetussa rapsiöljyssä on houkuttelevan näköinen tuote, mutta suutuntuma on kumimainen kuten Pirkka kevytjuustossakin. Päällimmäinen maku on yrtit ja öljy, joka kuitenkin häviää nopeasti, ja jäljelle jää vaisu lehmänmaitojuuston maku. Milbonan eduksi voidaan lukea maistelun edullisin kilohinta 6,60 €, joka on vain kolmannes kalleimmasta, Fontanan aidosta luomufetasta.

Ei siis todellakaan ole yhdentekevää, mitä juuustoa siihen salaattiinsa laittaa. Feikki"fetan" hinnalla saa oikean makuelämyksen, ja kevyttuotteella tehty itsepetos ei tässäkään kannata.





























 

Kommentit