Maistelussa kaurakeksit




Wikipedian mukaan keksi on pieni, kuiva ja kevyt leivonnainen, joka pikkuleivästä poiketen yleensä valmistetaan tehdasmaisesti. Yleensä keksejä nautitaan välipalaksi, jälkiruoaksi tai kahvin tai teen kanssa. Keksit voivat olla myös täytekeksejä, joiden sisällä on täytettä, kuten marmeladia tai suklaata. Makeiden keksien ohella suosittuja ovat suolaiset keksit, kuten cream crackers -tyyppiset voileipäkeksit.

Varhaisimmat keksin tai pikkuleivän tyyppiset leivonnaiset tehtiin Persiassa, nykyisen Iranin alueella 600-luvulla.


Tää koko keksihomma sai alkunsa, kun sain noin vuosi sitten vision ohuista kaurakekseistä, ja sitten löysinkin Lidlistä sellaisia. Siinä sitten puhelimella nettiä selatessani mutustelin tyytyväisenä näitä keksejä ja hyvää oli. Hetken päästä heräsin, että hetkinen, mitä nämä ovat? Tosi hyviä, mutta jotenkin aika makeita.

Käänsin paketin ympäri, ja tuoteselostetta lukiessani meinasin saada slaakin. Aloin toden teolla kiinnostua, mitä ns. kaurakeksit oikeasti ovat. Niinpä kävin ostamassa tähän vertailuun neljää erilaista kaurakeksiä:



Sondey Ohut kaurakeksi 600 g
3,39 €,  5,65 €/kg (Lidl)

Ainekset:
Sokeri
Kaurahiutaleita 26 %
Kasviöljyt (palmu, rapsi)
Vehnäjauho
Nostatusaineet (difosfaatit, natriumkarbonaatit, kalsiumkarbonaatti)
Kananmuna (lattiakanalasta)
Suola

Ravintoarvo per 100 g:
Energia 1985 kJ
Rasva 21,1 g, josta
tyydyttynyttä 8,7 g
Hiilihydraatteja 63,7 g, josta
sokereita 36,9 g
Proteiini 5,7 g
Suola 0,15 g

Valmistuttaja: Lidl Sverige KB



Jyväshyvä kaurakeksi 350 g
2,69 €,  7,69 €/kg (S-Market)

Uusi kauraisempi resepti
100 % kauraa
Ei palmuöljyä

Ainekset:
Täysjyväkaurahiutaleet 51 %
Sokeri
Rypsiöljy 20 %
Täysjyväkaurarouhe 10 %
Suola
Nostatusaine E500 natriumkarbonaatti (sooda)
Psyllium
Melassi
Emulgointiaine soijalesitiini
Happamuudensäätöaine maitohappo
Aromit

Ravintoarvo per 100 g:
Energia 2104 kJ
Rasva 26 g, josta
tyydyttynyttä 2,0 g
Hiilihydraatteja 56 g, josta
sokereita 21 g
Proteiini 8,7 g
Suola 0,91 g

Valmistaja: Fazer Makeiset



Pirkka Kaurakeksi 220 g
1,49 €,  6,77 €/kg (K-Citymarket)

Laktoositon
Kuidun lähde
Suomalaista kauraa 100 % viljaraaka-aineesta

Ainekset:
Kaurajauho 27 %
Sokeri
Kaurahiutale 15 %
Kasvirasvavalmiste (kasviöljyt ja -rasvat Shea ja palmu - vastuullisesti tuotettuja ja sertifioitua palmuöljyä)
Aromi
Väri E160a
Kananmuna
Melassi
Laktoositon maitojauhe
Nostatusaine E500 natriumkarbonaatti (sooda)
Suola
Aromi vanilliini

Ravintoarvo per 100 g:
Energia 1903 kJ
Rasva 21 g, josta
tyydyttynyttä 8,1 g
Hiilihydraatteja 56 g, josta
sokereita 28 g
Proteiini 8,0 g
Suola 0,50 g

Valmistaja: Malviala Oy Töysä



Vanajan kaurakeksi 400 g
2,69 €,  6,73 €/kg (S-Market)

Ainekset:
Vehnäjauho
Sokeri
Täysjyväkaurahiutale 23 %
Rypsiöljy
Maitojauhe
Suola
Nostatusaineet E500 natriumkarbonaatti (sooda) ja E503 ammoniumkarbonaatti
Emulgointiaine (rypsilesitiini)
Aromit

Ravintoarvo per 100 g:
Energia 1900 kJ
Rasva 16 g, josta
tyydyttynyttä 1,4 g
Hiilihydraatteja 72 g, josta
sokereita 22,9 g
Proteiini 7,2 g
Suola 0,95 g

Valmistaja: Vanajan Keksit Oy Hämeenlinna



Kaurakekseissä on suuria eroja

Sondey Ohut kaurakeksi on todella rapea ja makea, siinä onkin sokeria 37 %, mikä on aivan hillitön määrä. Rasvaakin löytyy  yli 21 %, ja kun kauran määrä jää 26 %:iin ja täyteaineena on käytetty vehnäjauhoa, voidaan kysyä, onko kysymys ollenkaan kaurakeksistä? Valmistuksessa on lisäksi käytetty mm. palmuöljyä, joka on edullisen hintansa vuoksi elintarviketeollisuuden suosimaa öljyä, mutta sisältää tutkitusti mm. syöpää aiheuttavia aineita. Sondeyn ainoaksi plussaksi voidaan lukea, että paketin viestintä on selkeää ja konstailematonta.


Samaa ei voida sanoa Jyväshyvän viestinnästä, joka väittää pussin kyljessä mm, että "100 % kauraa", vaikka valmistusaineiden kauraosuus on 61 %. Jyväshyvän kaurapitoisuus on maistelun suurin ja sokeripitoisuus alhaisin (21 %), mutta korkean rasvapitoisuuden vuoksi keksi on energiamäärältään maistelun tuhdein.
Maku on hyvä perinteinen keksin maku, samoin suutuntuma on napakahko. Sinänsä hyvä tuote on pilattu tahallisesti harhaanjohtavalla tekstillä pussin kyljessä.


Pirkan viestintä on sikäli onnistuneempaa, että pussi kertoo siinä olevan "Suomalaista kauraa 100 % viljaraaka-aineesta", mikä pitää selkeästi paikkansa, sillä vehnää tuotteessa ei ole, kuten ei Jyväshyvässäkään. Tosin töysäläisten valmistamassa Pirkassa on siinäkin käytetty palmuöljyä, eikä asiaa paranna yhtään se, että tuoteseloste kertoo öljyn oleva vastuullisesti tuotettu ja sertifioitu.
Maku Pirkassa on keksimäinen, samoin suutuntuma. Hyvän makuinen keksi.


Vanajan kaurakeksien kaurapitoisuus jää todella alhaiseksi, vain 23 % valmistusaineista on kauraa. Tuoteselosteen ensimmäinen valmistusaine on vehnäjauho, jota suurin osa tuotteesta on. Rasvapitoisuus jää maistelun alhaisimmaksi, 16 % ja sokeripitoisuus toiseksi alhaisimmaksi. Maku on silti mukavan keksimäinen, johon kaura pitää lähinnä kuvitella mukaan.


Jos jollakin oli käsitys, että kaurakeksit olisivat jotenkin terveellisempiä kuin muut keksit, niin eivät ole, vaan kysymyksessä ovat tuotteet, joiden pääraaka-aineet ovat rasva ja sokeri,  ja kauran rooli on lähinnä olla houkuttelevalta kuullostava sana pakkauksen kyljessä. Kaurakeksien koostumuksessa on merkittäviä eroja, eikä pakkauksen mainosteksteihin välttämättä voi luottaa. Näissäkin tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan jo kaupassa, niin säästyy ikäviltä yllätyksiltä.





Kommentit