Maistelussa saunapalvit




Tällä kertaa mulla oli maistelussa saunapalveja. Palvihan mielletään usein kinkuksi, mutta onko palvi kinkkua, vai kenties jotain ihan muuta? Valikoimat marketeissa ovat valtavat, ja paketeista löytyy kymmeniä erilaisia nimikkeitä.


Wikipedian mukaan kinkku on sian reisi-, lonkka- ja kinnernivelen välinen osa. Kinkku on siis luullinen tai luuton (luu on poistettu) ja kokolihaa (ei siis jauhettua tai paloiteltua muotoon puristettua lihavalmistetta, joita myös kutsutaan harhaanjohtavasti kinkuiksi), joka saadaan porsaan tai sian pakarasta ja reidestä. Useimmiten kinkku suolataan ennen kypsentämistä. Suolaustapoja on monia: kuivasuolauksessa suolaa hierotaan kinkun pintaan, ruiskusuolauksessa ruiskutetaan suolaliuosta kinkun sisään, peittosuolauksessa kinkkua liotetaan suolavedessä. Tyypillisiä suomalaisia täyslihakinkkuvalmisteita ovat joulukinkku, saunapalvikinkku ja keittokinkku.

Erilaisia kinkun käsittelytapoja:
Saunapalvikinkkua on kypsytetty savustamalla 70–75 °C lämpötilassa 10–15 tuntia.
Keittokinkkua on kypsytetty keittokaapissa höyryllä.
Harmaasuolattu joulukinkku on suolattu ja kypsennetty uunissa.


Ruokavirasto määrittelee kinkun ja kinkkuvalmisteet seuraavasti:

Nimeä ”kinkku” voidaan käyttää vain sellaisista tuotteista, joihin käytetty liha on yksinomaan kinkkua. Tällöin kinkku voi olla yksinomaan tiettyä sian ruhon osaa (kinkkua = sian reisi-, lonkka- ja kinnernivelen välinen osa eli ”pakaraa ja reittä”), johon ei ole lisätty mitään ainesosia tai siitä valmistettua kokoliha-/täyslihatuotetta, joka sisältää lihan lisäksi ainesosana vain suolaa, vettä, mausteita ja glukoosia/tärkkelyssiirappia maun pyöristäjänä sekä sallittuja lisäaineita. Lihapitoisuus on yleensä vähintään noin 90 %. ”Kinkku”-sanaan voidaan liittää valmistusta kuvaavia käsitteitä, kuten palvi- ja keitto-.  Esimerkki: palvikinkku.

Nimeä ”kinkkuvalmiste” tai ”kinkkuleike” käytetään lihavalmisteesta, joka sisältää liharaaka-aineena käytetyn kinkun lisäksi lihaproteiinia tai muita proteiinivalmisteita taikka muita sidonta-aineita (kuituvalmisteet ja muunnetut tärkkelykset), ja jotka eroavat leikkelemakkarasta hienonnusasteen ja valmistusmenetelmän suhteen. Kinkkuvalmisteiden ja -leikkeiden lihapitoisuus vaihtelee yleensä noin 65 - 80 %:n välillä. Esimerkkejä kinkkuleike, kinkkuvalmiste ja keittokinkkuleike.



Ostin tähän maisteluun viisi tuotetta, joiden nimi kaikissa sisältää sanan "palvi":


Atria Saunapalvi 350 g
2,99 €,  8,54 €/kg (K-Citymarket)

Savustettu sianlihavalmiste
Lihapitoisuus 72 %
Natriumglutamaatiton
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset:
Viljaporsaanliha (alkuperä Suomi)
Vesi
Stabilointiaineet E1412 ditärkkelysfosfaatti, E450 difosfaatit
Jodioitu suola
Sakeuttamisaineet E415 ksantaanikumi, E407a käsitelty Eucheuma-levä
Dekstroosi
Hapettumisenestoaine E301 natriumaskorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 401 kJ
Rasva 3 g, josta
tyydyttyneitä 1,1 g
Hiilihydraatit 2,4 g, josta
sokereita 0,3 g
Ravintokuitu 0,2 g
Proteiini 15 g
Suola 2 g

Valmistaja Atria Suomi Oy



Snellman Tosi murea palvikinkku 200 g
2,75 €,  13,75 €/kg (K-Citymarket)

Savustettu kinkku
Lihapitoisuus 85 %
GMO-vapaa
Natriumglutamaatiton
Laktoositon
Gluteeniton

Ainekset:
Kinkku (alkuperä Suomi)
Vesi
Suola
Sokeri
Stabilointiaineet E450 difosfaatit ja E451 trifosfaatit
Hapettumisenestoaine E301 natriumaskorbaatti
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 430 kJ
Rasva 3 g, josta
tyydyttyneitä 1,1 g
Hiilihydraatit 0,3 g, josta
sokereita 0,3 g
Ravintokuitu 0,0 g
Proteiini 19 g
Suola 2,1 g

Valmistaja Oy Snellman Ab



Huittisten palvi 400 g
2,95 €,  7,38 €/kg (S-Market)

Täyslihavalmiste
Lihapitoisuus 65 %

Ainekset:
Sianliha (kasvatettu ja teurastettu EU)
Vesi
Jodioitu suola
Stabilointiaineet E407 karrageeni, E425 konjac, E450 difosfaatit ja E451 trifosfaatit
Perunatärkkelys
Lihaproteiini
Dekstroosi
Aromit (mm liha)
Hiivauute
Hapettumisenestoaine E316 natriumerytorbaatti
Mausteuutteet (mustapippuri, muskottipähkinä)
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 540 kJ
Rasva 8,9 g, josta
tyydyttyneitä 3,1 g
Hiilihydraatit 1,5 g, josta
sokereita 0,4 g
Proteiini 11 g
Suola 2,0 g

Valmistaja Landeli Group Oy



Dulano Ohut saunapalvikinkku 400 g
2,95 €,  5,73 €/kg (Lidl)

Savustettu kinkkuleike siivuina
Lihapitoisuus 73 %

Ainekset:
Siankinkku (kasvatettu ja teurastettu Saksa)
Vesi
Muunnettu maissitärkkelys (sidosaine)
Suola
Rypälesokeri
Happamuudensäätöaine E261 kaliumasetaatti
Stabilointiaineet E407 karrageeni,  E450 difosfaatit, E451 trifosfaatit    ovelaa kun tuoteselosteessa ei käytetä E-numeroita vaan pelkkää lisäaineen nimeä
Maltodekstriini
Hapettumisenestoaine E316 natriumerytorbaatti
Savuaromi
Säilöntäaine natriumnitriitti

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 450 kJ
Rasva 3,0 g, josta
tyydyttyneitä 1,2 g
Hiilihydraatit 3,0 g, josta
sokereita 1,5 g
Proteiini 17 g
Suola 2,1 g

Valmistaja Pouttu Oy



Kotimaista saunapalvi 300 g
2,95 €,  6,30 €/kg (S-Market)

Savustettu kinkkuvalmiste
Lihapitoisuus 72 %

Ainekset:
Siankinkku (Suomi)
Vesi
Suola
Säilöntäaine E250 natriumnitriitti
Proteiinivalmiste (sian kamarasta)
Stabilointiaineet E450 difosfaatit ja E451 trifosfaatit
Hapettumisenestoaineet E301 ja E306

Ravintoarvot per 100 g:
Energia 413 kJ
Rasva 3,4 g, josta
tyydyttyneitä 1,3 g
Hiilihydraatit 0 g, josta
sokereita 0 g
Proteiini 17 g
Suola 2,1 g

Valmistaja Oy Snellman Ab



Tässä maistellut saunapalvit voidaan jakaa kahteen pääryhmään:

Snellman Tosi murea palvikinkku, joka on näistä ainoa Ruokaviraston määritelmän mukainen oikea kinkku. Tässä käytetty liha on yksinomaan kinkkua, tosin paloina, eikä siihen ole lisätty ainesosia, joilla tuotetta olisi jatkettu. Snellmannin Tosi murea palvikinkku on lihaisa lihan makuinen kinkku, jonka suutuntuma on napakka ja liha tuntuu purennasssa. Satsaus laatuun kannattaa tässäkin.


Neljä muuta maistelun palvia ovat kinkkuvalmisteita, joissa käytettyä liharaaka-ainetta on jatkettu proteiinivalmisteilla ja sidonta-aineilla.

Atrian Saunapalvin lihapitoisuus on 72 %, mutta tuoteseloste ei kerro, millä tuotetta on jatkettu. Tuskinpa nuo lihan lisäksi olevat 28 % ovat pelkästään vettä ja E-lisäaineita. Ollakseen sianlihavalmiste tuote maistuu yllättävän vähän lihalle, päällimmäinen maku on pikemminkin suola ja keinotekoisuus.


Puotun valmistama ja Lidlin myymä Dulanon Ohut saunapalvikinkku ei sekään anna vihjeitä siitä, millä tuotetta on jatkettu, vaikka sen lihapitoisuus on vain 73 %. Dulano maistuu selvästi enemmän lihalta kuin Atria. Siinä käytetty savuaromi puskee jonkin verran läpi. Herää kysymys, miksi tuotteessa on käytetty savuaromia, jos sitä kuitenkin nimensä mukaisesti on kypsytetty 10-15 tuntia 70-75 asteen lämmössä? Mihin silloin vielä tarvitaan savuaromia?

Dulano herättää myös kysymyksen, miksi nimessä käytetään sanaa palvikinkku, vaikka tuote ei ole kinkku, vaan kinkkuvalmiste? Dulanon tuoteselosteessa on nimetty lisäaineet niiden E-koodin sijaan nimillä, jolloin nopeasti katsottuna voi syntyä vaikutelma, ettei siinä olisi E-lisäaineita ollenkaan.

Dulanosta jää kokonaisuudessaan hyvin epärehellinen ja keinotekoinen vaikutelma.


Huittisten palvi kertoo rehellisesti, että sitä on jatkettu perunajauholla ja lihaproteiinilla. Myös Ruokaviraston käyttämä nimitys lihaproteiini on väärä ja harhaanjohtava, sillä kysymyksessä on eläinperäisistä teurasjätteistä - ei siis lihasta - valmistettu proteiinijauhe, jota valmistajien mukaan voidaan lisätä n. 15 % tuotemassaan. Tosiassa sitä voidaa lisätä 30 % ja  jopa enemmänkin, ilman että sitä pystyy mausta, koostumuksesta tai edes laboratoriotutkimuksissa todentamaan.

Avattaessa ja valutettaessa paketista valuu runsaasti vettä, mikä kielii siitä, että tuote ei nimestään huolimatta ole nähnytkään oikeaa 10-15 tunnin palvikypsytystä.

Tuotteen n. kolme kertaa muita suurempi rasvapitoisuus kertoo omaa kieltään siinä käytettyjen raaka-aineiden laadusta.

Huittisten palvin suutuntuma on limainen, niljakas ja löllö, ja maku keinotekoinen. Tuote on aivan hirveä, ja ihmettelen, että vastuulliseksi toimijaksi itsensä luokitteleva S-ryhmä myy tällaista roskaa.


Sen sijaan niinikään proteiinivalmisteella jatkettu Snellmanin valmistama Kotimaista saunapalvi on varsin kivan makuinen ja suutuntumaltaan yllättävän napakka, näistä jatketuista kinkkuvalmisteista mielestäni selkeästi parhaimman makuinen. Tuoteseloste on rehellisen oloinen, ja 6,30 € kilohinta kinkkuvalmisteiden edullisin, jos ei oteta huomioon ihmisravinnoksi kelpaamatonta Huittisten palvia, joka on koiranruuaksi hintavaa.

Ainoan miinuksen Kotimaista saunapalvi saa siitä, että avattaessa ja valutettaessa paketista valuu hieman vettä, eli palvaus Snellmanin verstaalla on tainnut jäädä hieman lyhyeksi.


Lähteet: 
Wikipedia
Ruokavirasto
Südwestrundfunk



Kommentit