Maistelussa vadelmahillot


Hillot ovat suosittuja sekä ruuan lisukkeina että leivonnassa. Yksi monien - kuten minunkin- suosikki on vadelmahillo.

Wikipedian mukaan hillo on marjoista tai hedelmistä sekä sokerista ja vedestä keittämällä tai soseuttamalla valmistettua makeaa sosetta tai hyytelöä, jota käytetään mausteen tavoin tai esimerkiksi leivänpäällysteenä.

Hilloja tehdään paljon myös itse, silloin käytetään hillosokeria, joka sisältää pektiiniä (hyytelöimisaine), sitruunahappoa (säilöntäaine) ja kaliumsorbaattia (säilöntäaine).

Marmeladiksi hilloa aletaan kutsua silloin, kun siinä on mukana paksumpia kuorenpaloja, kuten appelsiininkuorta.


Ostin tähän maisteluun neljää eri vadelmahilloa:

Maribel vadelmahillo 450 g
1,39 €,  3,09/kg (Lidl)

100 g tuotetta sisältää 50 g marjaa
Kokonaissokeripitoisuus 60 g 100 g kohden

Ei tietoa marjojen alkuperästä
Ei tietoa tuotteen valmistusmaasta

Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Happo (sitruunahappo E330, parantaa tuotteen säilyvyyttä)
Hyytelöimisaine (pektiinit)

Ravintoarvo per 100 g
Energia 1015 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttyneitä < 1g
Hiilihydraatteja 57,1 g,  josta 
sokereita 57,1 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa <0,01 g


Pirkka vadelmahillo 700 g
3,49 €,  4,99/kg (K-Citymarket)

100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa

Ei tietoa marjojen alkuperästä

Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaineet E440 (pektiini), E401 (natriumalginaatti, hyytelöimisaine), E415 (ksantaanikumi, sakeuttamis- ja stabilointiaine)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo) ja E333 (kalsiumsitraatti, joka on sitruunahapon kalsiumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden happamuudensäätöaineena)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)

Ravintoarvo per 100 g
Energia 904 kJ
Rasvaa 0,3 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 52 g,  josta 
sokereita 52 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g

Valmistaja: Oy Roberts Ab. Turku


Xtra vadelmahillo 800 g
2,75 €,  3,44 /kg (S-Market)

100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa

Marjojen alkuperä Liettua
  
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Hyytelöimisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti), E211 (natriumaskorbaatti)

Ravintoarvo per 100 g
Energia 731 kJ
Rasvaa 0 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 43 g,  josta 
sokereita 42 g
Proteiinia 0 g
Suolaa 0 g

Valmistaja: Swed-Jam Ab, Ruotsi


Dronningholm vadelmahillo 440 g
3,19  €,  7,25 € /kg (S-Market)

100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa

Ei tietoa marjojen alkuperästä
  
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)

Ravintoarvo per 100 g
Energia 820 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 46 g,  josta 
sokereita 45 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g

Valmistaja: Saarioinen Oy, Huittinen


Paahdoin neljä palaa paahtoleipää ja levitin jokaiselle hieman ravintorasvaa. Sitten jokainen paahtoleipä sai katteen, kukin yhdestä hillosta.

Maribel on selvästi tummempaa kuin muut, Pirkka ja Dronningholm ovat hieman vaalempia, ja Xtra laimeimman värinen. Maribel on hyvin hillomaista, Pirkka ja Dronningholm hieman notkeampia, ja Xtra melkein juoksevaa. Hyvä että pysyy purkissa kun pitää kannen kiinni.

Maribel maistuu voimakkaan intensiivisesti vadelmalta, samoin Pirkka ja Dronningholm, vaikka ovatkin hieman miedompia. Suutuntuma näissä kolmessa on myös hyvä, joskin Maribelissa tuntuu runsaiden siementen määrä. Johtunee varmaankin siitä, että siinä on 50 g vadelmia per 100 g, kun näissä kahdessa muussa luku on 35.

Xtra on löysää ja päällimmäisenä on makeus, ei niinkään vadelman maku. Tätä en käyttäisi edes leivonnassa, paitsi jos vadelmakakku ei saa maistua vadelmalta.

Näiden hillojen kilohintoja ja makuja verratessa käy selväksi, ettei kannata maksaa Dronningholmista 7,25 €/kg, kun parempaa hilloa saa 3.09 €/kg, eli reilusti puolet halvemmalla Lidlistä. Pirkka on tässä kelpo keskihintainen hillo. Xtralle tulikin jo annettua hylkäävä päätös.





Kommentit