Wikipedian mukaan hillo on marjoista tai hedelmistä sekä sokerista ja vedestä keittämällä tai soseuttamalla valmistettua makeaa sosetta tai hyytelöä, jota käytetään mausteen tavoin tai esimerkiksi leivänpäällysteenä.
Hilloja tehdään paljon myös itse, silloin käytetään hillosokeria, joka sisältää pektiiniä (hyytelöimisaine), sitruunahappoa (säilöntäaine) ja kaliumsorbaattia (säilöntäaine).
Marmeladiksi hilloa aletaan kutsua silloin, kun siinä on mukana paksumpia kuorenpaloja, kuten appelsiininkuorta.
Ostin tähän maisteluun neljää eri vadelmahilloa:
100 g tuotetta sisältää 50 g marjaa
Kokonaissokeripitoisuus 60 g 100 g kohden
Kokonaissokeripitoisuus 60 g 100 g kohden
Ei tietoa marjojen alkuperästä
Ei tietoa tuotteen valmistusmaasta
Ei tietoa tuotteen valmistusmaasta
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Happo (sitruunahappo E330, parantaa tuotteen säilyvyyttä)
Hyytelöimisaine (pektiinit)
Sokeri
Vadelma
Happo (sitruunahappo E330, parantaa tuotteen säilyvyyttä)
Hyytelöimisaine (pektiinit)
Ravintoarvo per 100 g
Energia 1015 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttyneitä < 1g
Hiilihydraatteja 57,1 g, josta
sokereita 57,1 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa <0,01 g
Pirkka vadelmahillo 700 g3,49 €, 4,99/kg (K-Citymarket)
Energia 1015 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttyneitä < 1g
Hiilihydraatteja 57,1 g, josta
sokereita 57,1 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa <0,01 g
Pirkka vadelmahillo 700 g3,49 €, 4,99/kg (K-Citymarket)
100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa
Ei tietoa marjojen alkuperästä
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaineet E440 (pektiini), E401 (natriumalginaatti, hyytelöimisaine), E415 (ksantaanikumi, sakeuttamis- ja stabilointiaine)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo) ja E333 (kalsiumsitraatti, joka on sitruunahapon kalsiumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden happamuudensäätöaineena)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaineet E440 (pektiini), E401 (natriumalginaatti, hyytelöimisaine), E415 (ksantaanikumi, sakeuttamis- ja stabilointiaine)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo) ja E333 (kalsiumsitraatti, joka on sitruunahapon kalsiumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden happamuudensäätöaineena)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)
Ravintoarvo per 100 g
Energia 904 kJ
Rasvaa 0,3 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 52 g, josta
sokereita 52 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g
Energia 904 kJ
Rasvaa 0,3 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 52 g, josta
sokereita 52 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g
100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa
Marjojen alkuperä Liettua
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Hyytelöimisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti), E211 (natriumaskorbaatti)
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Hyytelöimisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti), E211 (natriumaskorbaatti)
Ravintoarvo per 100 g
Energia 731 kJ
Energia 731 kJ
Rasvaa 0 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 43 g, josta
sokereita 42 g
Proteiinia 0 g
Suolaa 0 g
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 43 g, josta
sokereita 42 g
Proteiinia 0 g
Suolaa 0 g
100 g tuotetta sisältää 35 g marjaa
Ei tietoa marjojen alkuperästä
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)
Ainesosat:
Sokeri
Vadelma
Vesi
Sakeuttamisaine E440 (pektiini)
Happamuudensäätöaineet E330 (sitruunahappo)
Säilöntäaine E202 (kaliumsorbaatti)
Ravintoarvo per 100 g
Energia 820 kJ
Energia 820 kJ
Rasvaa 0,2 g, josta
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 46 g, josta
sokereita 45 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g
tyydyttyneitä 0 g
Hiilihydraatteja 46 g, josta
sokereita 45 g
Proteiinia 0,4 g
Suolaa 0 g
Valmistaja: Saarioinen Oy, Huittinen
Paahdoin neljä palaa paahtoleipää ja levitin jokaiselle hieman ravintorasvaa. Sitten jokainen paahtoleipä sai katteen, kukin yhdestä hillosta.
Maribel on selvästi tummempaa kuin muut, Pirkka ja Dronningholm ovat hieman vaalempia, ja Xtra laimeimman värinen. Maribel on hyvin hillomaista, Pirkka ja Dronningholm hieman notkeampia, ja Xtra melkein juoksevaa. Hyvä että pysyy purkissa kun pitää kannen kiinni.
Maribel maistuu voimakkaan intensiivisesti vadelmalta, samoin Pirkka ja Dronningholm, vaikka ovatkin hieman miedompia. Suutuntuma näissä kolmessa on myös hyvä, joskin Maribelissa tuntuu runsaiden siementen määrä. Johtunee varmaankin siitä, että siinä on 50 g vadelmia per 100 g, kun näissä kahdessa muussa luku on 35.
Xtra on löysää ja päällimmäisenä on makeus, ei niinkään vadelman maku. Tätä en käyttäisi edes leivonnassa, paitsi jos vadelmakakku ei saa maistua vadelmalta.
Näiden hillojen kilohintoja ja makuja verratessa käy selväksi, ettei kannata maksaa Dronningholmista 7,25 €/kg, kun parempaa hilloa saa 3.09 €/kg, eli reilusti puolet halvemmalla Lidlistä. Pirkka on tässä kelpo keskihintainen hillo. Xtralle tulikin jo annettua hylkäävä päätös.
Katso video: Maistelussa vadelmahillot
Kommentit
Lähetä kommentti