Pizzan historia on vaiheikas, ja Wikipedian mukaan pizza voidaan jäljittää ainakin antiikin rooman valtiomiehen ja kirjailijan Marcus Porcius Caton 200-luvulla eaa kirjoittamaan Rooman historiaan. Myös Pompeijista on löydetty pizzerioita muistuttavia kauppoja.
Vuonna 1905 perustettiin ensimmäinen pizzeria New Yorkin Manhattanille, mistä alkoi pizzan kansainvälinen menestystarina.
Suomeen ensimmäinen pizzeria perustettiin vuonna 1961 Haminaan. ja pizzeriat alkoivat pikku hiljaa yleistyä. Saarioinen valmisti ensimmäiset valmispizzat keväällä 1981. Nykyään monipuolinen pizza on koko maailman rakastama kestosuosikki.
Pizzaan kuuluu olennaisesti juusto, jonka voi joko raastaa itse, tai ostaa kätevästi valmiina juustoraasteena. Hain tähän maisteluun kolmea eri kaupan yleisesti olevaa pizzaraastetta tarkoituksenani selvittää, onko niiden koostumuksessa ja maussa eroja.
Kävin ostoksilla, ja näppeihin tarttui kolme tuotetta:
Pirkka Emmental-Mozzarella juustoraaste 500 g
3,85 , 7,70 €/kg (K-Citymarket)
Rasvapitoisuus 26 %
Valmistusmaa Belgia
Valmistusaineet:
Pastoroitu maito, suola, hapate, paakkuuntumisen estoaine (perunatärkkelys)
Pastoroitu maito, suola, hapate, paakkuuntumisen estoaine (perunatärkkelys)
Ravintoarvo 100 g:
Energia 1440 kJ
Rasvaa 26 g, josta
tyydyttynyttä 16 g
Hiilihydraatit 2,4g, joista
Sokereita 0,4 g
Proteiinia 26 g
Suola 1,2 g
Laktoosia 0,4 g
Milbona Gratin Cheese Mix 500 g3,09 € = 6,18 €/kg (Lidl)
Energia 1440 kJ
Rasvaa 26 g, josta
tyydyttynyttä 16 g
Hiilihydraatit 2,4g, joista
Sokereita 0,4 g
Proteiinia 26 g
Suola 1,2 g
Laktoosia 0,4 g
Milbona Gratin Cheese Mix 500 g3,09 € = 6,18 €/kg (Lidl)
Rasvapitoisuus 24 %
Valmistusmaa Saksa
Valmistusaineet:
Edamjuusto 49 % (pästoroitu maito (EU), suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete)
Tilsitjuustoa 49 % (pastöroitu maito (EU), suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete, perunatärkkelys)
Edamjuusto 49 % (pästoroitu maito (EU), suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete)
Tilsitjuustoa 49 % (pastöroitu maito (EU), suola, hapatteet, mikrobiologinen juoksete, perunatärkkelys)
Ravintoarvo 100 g:
Energia 1356 kJ
Rasvaa 24 g, josta
tyydyttynyttä 16,1 g
Hiilihydraatit 2,0 g, joista
Sokereita 0,5 g
Proteiinia 25,5 g
Suola 1,5 g
Xtra Pizzaraaste 500 g
Energia 1356 kJ
Rasvaa 24 g, josta
tyydyttynyttä 16,1 g
Hiilihydraatit 2,0 g, joista
Sokereita 0,5 g
Proteiinia 25,5 g
Suola 1,5 g
Xtra Pizzaraaste 500 g
3,09 € = 6,18 €/kg (S-Market)
Rasvapitoisuus 23 g
Valmistusmaa Hollanti
Valmistusaineet:
Juusto 49 % (maito, suola hapate, eläinperäinen juoksete, säilöntäaine E251, väri E160a)
Juuston kaltainen kasvirasvavalmiste 49 % (vesi, perunatärkkelys, palmuöljy, suola, bambukuitu, rasvaton maitojauhe, sulatesuolat E229, E330, säilöntäaine E202, väri E160a, aromi)
Juusto 49 % (maito, suola hapate, eläinperäinen juoksete, säilöntäaine E251, väri E160a)
Juuston kaltainen kasvirasvavalmiste 49 % (vesi, perunatärkkelys, palmuöljy, suola, bambukuitu, rasvaton maitojauhe, sulatesuolat E229, E330, säilöntäaine E202, väri E160a, aromi)
Ravintoarvo 100 g:
Energia 1310 kJ
Rasvaa 23 g, josta
tyydyttynyttä 13 g
Hiilihydraatit 8,0 g, joista
Sokereita 0 g
Proteiinia 19 g
Suola 1,75 g
Päästäkseni testaamaan näitä raasteita tositoimissa, tein kolme pizzapohjaa, ja laitoin niihin tomaattikastikketta (Combino Napoli Style, Lidl), paistettua naudan paistijauhelihaa (7 %) ja kuhunkin yhtä raastetta. Käytin tässä ihan tarkoituksella vain tuota vähärasvaista naudan paistijauhelihaa, jotta täytteet vaikuttaisivat mahdollisimman vähän näihin raasteisiin.
Pizzojen paistuttua pääsin maistelemaan niitä ja niiden päällysteitä. Pirkan Emmental-Mozzarella juustoraasteen koostumus on kuten juustolta sopii odottaa, ja maku täyteläinen ja mehevä juuston maku. Samoin Milbonan Gratin Cheese Mix, ei mitään normaali asteilla havaittavaa eroa Pirkkaan. Hyviä juustoraasteita molemmat, kruunaavat pizzat ja makunautinnot.
Sitten tämä kummallinen Xtran Pizzaraaste, jossa on niin vähän juustoa, ettei sitä edes saa kutsua juustoraasteeksi. Mietin, että kuinka kieroitunut mieli pitää olla ihmisellä, joka kehittää, valmistaa tai myy tällaista? Tuotteen koostumus on rasvaisen kökkäreinen, ja maku aivan hirveä muistuttaen lähinnä etanalauman etenemisvanoja aamukostealla pihakivetyksellä. Kun naapurin likakaivon kansi on haljennut.
Katalinta tässä on hinnan lisäksi tuotteen esillepano S-Marketissa pizzajuustoraasteiden kanssa samassa hyllyssä luoden vaikutelman, että yksi "juusto"raaste on hieman muita edullisempi. Kiireisen shoppailijan jos ei nyt surmanloukku niin ainakin varma pizzaillan pilaaja.
Paljon kertoo myös se, että tämä kaikilla aistimittareilla mitattuna kelvoton Xtra Pizzaraasterasvamössö on sentilleen saman hintainen kuin Milbonan Cheese Gratin Mix ja vain hieman halvempi kuin Pirkan Emmental-Mozzarella, jotka ovat sentään ihan täyttä juustoa kumpikin.
Katso video: Maistelussa pizzaraasteet
Kommentit
Lähetä kommentti