Tässä perehdyn hieman siihen, minkälaisia kananmunia Suomen markkinoilla on, ja onko eri tuotantotavoilla tuotetuissa munissa oikeasti muita eroja kuin hinta.
Kananmunabisnes on meillä Suomessakin erittäin tarkasti säädeltyä tuottajien, pakkaajien ja viranomaisten valvomaa hommaa, esimerkiksi salmonellavalvonta ulottuu läpi koko tuotantoketjun aina rehujen raaka-aineista lopputuotteen valmistukseen saakka. Jokaisesta munantuotannossa olevasta kanasta otetaan useampi salmonellanäyte koko sen elinkaaren aikana. Suomalaiset kanat ovatkin pääsääntöisesti terveitä, eikä vakavia tartuntatauteja esiinny.
Munivien kanojen ruokinnalla voidaan vaikuttaa munan sisältämiin ravintoaineisiin. Esimerkiksi omegamunien tuotannossa kanat saavat rehua, johon on lisätty rypsi- tai pellavaöljyä. Monet tuottajat tarjoavat myös GMO-vapaita munia, mikä tarkoittaa, että kana on koko sen elinkaaren aikana syönyt geenimuuntelematonta rehua.
Erilaisia EU:n alueella käytössä olevia kananmunien tuotantotapoja ovat
0 Luomukanala (Suomessa osuus tuotannosta 5 %)
- kanoja enimmillään 6/m²
- ruokitaan luomurehulla, päivittäin karkearehua (esimerkiksi heinää tai juureksia)
- kanalaan tulee auringonvaloa, oltava mahdollisuus päästä ulkoilemaan puolet vuodesta: jokaista kanaa kohden oltava 4 m² ulkoilutilaa
- lattiasta vähintään kolmannes on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella kuivikkeella eli pehkulla, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä
- kanat lepäävät ja oleskelevat orsilla, joka on tärkeää jaloille
- munintapesät väljemmät kuin lattiakanalassa
- ruokitaan luomurehulla, päivittäin karkearehua (esimerkiksi heinää tai juureksia)
- kanalaan tulee auringonvaloa, oltava mahdollisuus päästä ulkoilemaan puolet vuodesta: jokaista kanaa kohden oltava 4 m² ulkoilutilaa
- lattiasta vähintään kolmannes on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella kuivikkeella eli pehkulla, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä
- kanat lepäävät ja oleskelevat orsilla, joka on tärkeää jaloille
- munintapesät väljemmät kuin lattiakanalassa
Luomumunat on merkitty leimalla, jonka ensimmäinen numero on 0, ja munapakkaukset on merkitty sanoilla Luomu tai Luomumuna
1 Ulkokanala (Suomessa osuus tuotannosta <1 %)
1 Ulkokanala (Suomessa osuus tuotannosta <1 %)
- kanoja enimmillään 9/m²
- vapaa pääsy ulkoilemaan vuoden ympäri
- sisältä lattiakanala, jossa mahdollisesti kerrosritilöitä
- ulkokanalat ovat Suomessa melko uusi tuotantomuoto, siksi munien saatavuus yhä rajallinen
- vapaa pääsy ulkoilemaan vuoden ympäri
- sisältä lattiakanala, jossa mahdollisesti kerrosritilöitä
- ulkokanalat ovat Suomessa melko uusi tuotantomuoto, siksi munien saatavuus yhä rajallinen
Ulkokanalan munat on merkitty leimalla, jonka ensimmäinen numero on 1, ja munapakkaukset on merkitty sanoilla Free range tai Laidunkanojen pesämuna.
2 Lattiakanala (Suomessa osuus tuotannosta 30 %)
- kanalan rakennusvuodesta riippuen kanoja enintään 7/m² tai 9/m²
- kanat liikkuvat vapaasti lattialla
- voivat nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa, jota on kolmasosa lattiapinnasta, sekä munia pesiinsä, myös orsia yöpymiseen
Lattiakanalan munat on merkitty leimalla, jonka ensimmäinen numero on 2, ja munapakkaukset on merkitty esim. sanoilla Lattiakanojen munat, Vapaan kanan munat tai Onnellisen kanan munat.
3 Virikehäkkikanala (Suomessa osuus tuotannosta 65 %)
- kanoja enimmillään 13/m²
- häkeissä munintapesät, orsina häkin pohjalla olevia metallitankoja
- mahdollisuus kylpeä ja kuopsuttaa pehkussa, joka käytännössä usein muovilevy tai kynnysmaton palanen
- häkeissä munintapesät, orsina häkin pohjalla olevia metallitankoja
- mahdollisuus kylpeä ja kuopsuttaa pehkussa, joka käytännössä usein muovilevy tai kynnysmaton palanen
Virikehäkkikanalan munat on merkitty leimalla, jonka ensimmäinen numero on 3, ja munapakkaukset on merkitty esim. sanoilla Kananmuna, Aidot maalaismunat tai Aamiaismunat.
Jokainen kananmuna merkitään leimalla, esim:
2FI 21610, jossa ensimmäinen numero kertoo tuotanotavan, FI on maaatunnus ja sen perässä seuraa kanalan tunnusluku.
Leimattu muna on aina myös laatutarkastettu.
Munat on vielä jaettu painoluokkiin, ja painoluokkamerkinnän pitää löytyä munakennosta:
S = alle 53 g (pienet)
M = 53-63 g (keskikokoiset)
L = 63-73 g (isot)
XL = yli 73 g (erittäin isot)
Lisäksi kennoon on merkitty laatuluokka A, kappalemäärä, pakkaajan nimi, numero ja paikkakunta, säilytysohjeet ja parasta ennen päivämäärä.
Tähän maisteluun satunnaisgeneraattorini kävi ostamassa seuraavat munat:
Farmimuna Virike GMO-vapaa Isotalon perhetilalta (3) 6 kpl Kenno 1,15 €, 19 snt/kpl (S-Market)
painoluokka M, pakkaaja Farmimuna Oy Oripää
painoluokka M, pakkaaja Kieku Oy Loimaa
Ahtilan tilan luomu (0) 6 kpl
Munien sokkotasting on hauska tapa vertailla kananmunia ja kokeilla, tunnistavatko osallistujat eri tuotantotavoilla tuotetut munat. Homma toimii seuraavasti:
Hanki eri tuotantotavoilla tuotettuja munia ja keitä niitä koviksi (8-10 min) yhtä paljon kuin maisteluun on osallistujia. Laita jokainen laatu omaan kulhoonsa ilman, että osallistujat tietävät mitä munia on missäkin kulhossa. Jos leimat näkyvät keittämisen jälkeen, peitä osallistujien silmät kuorimisen ajaksi tai suttaa leimat tussilla siten, ettei tuotantotapaa näe.
Maistelijat tarkastelevat munien koostumusta, keltuaisten väriä ja munien makua ja yrittävät selvittää, millä tuotantotavalla mikäkin muna on tuotettu. Tekemässäni kuuden osallistujan sokkotastingissa jokainen osallistuja tunnisti kaikki munat, niin erilaisia ne ovat.
Niin myös tässä maistelussa, tosin tiesin mikä muna mikäkin on.
Farmimunan tehotuotettu virikehäkkikanalan munan keltuainen on haalean värinen ja muna maultaan vaisu. Kotimaista lattiakanalan ja Ahtilan tilan luomunan välillä ei värissä ole suurta eroa, mutta luomumuna on kuitenkin selkeästi intensiivisemmän ja runsaamman makuinen. Vanha köyliöläinen sanonta "millainen kana, sellainen muna" pitää siis hyvinkin paikkansa.
On hyvä muistaa, että kananmunissa on niiden keltuaisten värin ja munien maun lisäksi kysymys myös nimenomaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista, ja tässä kuluttajan ostoskäyttäytymisellä on merkittävä rooli. Tämänkin maistelun perusteella voidaan sanoa, että satsaus laatuun kannattaa.
Katso video: Maistelussa kananmunat
Katso video: Maistelussa kananmunat
Lähteet:
Ruokavirasto
Luonnonvarakeskus
Martat
Wikipedia
Kommentit
Lähetä kommentti