Maistelussa uunimakkarat



Tällä kertaaa maistelussa ovat suomalaisten suosituimmat keittiövihannekset, eli uunimakkarat. Uunimakkarahan on nopea ja helppo arkiruoka, joka juustolla kuorrutettuna maistuu perunamuusin ja lisukkeiden kanssa.

Wikipedian mukaan makkara on kuoressa kypsennetty jauhetusta tai pilkotusta lihasta tehty lihavalmiste. Lihavalmisteet jaetaan itse tehtyihin kotimakkaroihin sekä elintarviketeollisuuden valmistamiin teollisiin lihajalosteisiin.

Suomalaiset syövät noin 10 kg  ruokamakkaroita vuodessa henkeä kohti, kulutus on laskenut noin 20 % viimeisen 10 vuoden aikana. Eniten makkaroita syövät yksinasuvat 45-64 -vuotiaat miehet, noin 13 kg vuodessa.

Tähän maisteluun päätyivät seuraavat uunimakkarat:


Kartanon Herran lenkki 500 g 
1,89 €,  3,78 €/kg (Lidl
)

Lihapitoisuus 43 %
Lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia 54 %
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton
Kuori ei ole tarkoitettu syötäväksi

Ainekset:
Sianliha 37 % (alkuperä Suomi)
Naudanliha 6 % (alkuperä Suomi)
Vesi
Silava
Kamara
Koneellisesti erotettu sianliha (alkuperä Suomi)
Jodioitu suola
Stabilointiaine (difosfaatit E450)
Rypälesokeri
Naudan sidekudosproteiini
Mausteet (korianteri, mustapippuri, valkopippuri, inkivääri)
Hapettumisenestoaine (natriumaskorbaatti E301)
Maltodekstriini (nopeasti imeytyvää tärkkelystä, jota valmistetaan esim perunasta ja maissista, käytetään mm hiilihydraattien lähteenä)
Aromit (mm paprika)
Säilöntäaine (natriumnitriitti)

Ravintoarvo 100 g
Energia 910 kJ
Rasvaa 18,7 g, josta
tyydyttynyttä 7,8 g
Hiilihydraatit 4,9 g, josta
sokereita 0,3 g
Ravintokuitu 0 g
Proteiini 7,9 g
Suola 1,99 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy


K-Menu Uunimakkara 400 g
1,09 €,  2,73 €/kg (K-Citymarket)

Savustettu ruokamakkara
Lihapitoisuus 5 %
Lihaan verrattavia ainesosia 52 %
Kuori ei ole syötävää
Laktoositon

Ainekset:
Vesi
Koneellisesti erotettu siipikarjan- ja sianliha (alkuperä Suomi)
Siipikarjannahka
Broilerinliha (alkuperä Suomi)
Kamara
Silava
Jodioitu suola
Stabilointiaine E450
Dekstroosi (rypälesokeri)
Aromi (mm mustapippuri, muskottipähkinä, paprika)
Hapettumisenestoaine E301
Säilöntäaine E250

Ravintoarvo 100 g
Energia 797 kJ
Rasvaa 13 g, josta
tyydyttynyttä 3,8 g
Hiilihydraatit 10 g, josta
sokereita 0,3 g
Ravintokuitu 0 g
Proteiini 7,4 g
Suola 1,9 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy


Atria Kunnon Arki uunilenkki 400 g
1,39 €,  3,48 €/kg (K-Citymarket)

Lihapitoisuus 10 %
Lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia 51 %
Laktoositon
Gluteeniton
Natriumglutamaatiton

Ainekset:
Vesi
Koneellisesti erotettu siipikarjan- ja viljaporsaanliha (alkuperä Suomi)
Perunatärkkelys
Naudanliha
Kamara
Silava
Siipikarjanrasva
Naudan sidekudosproteiini
Broilerinliha
Jodioitu suola
Stabilointiaine E450
Sokeri
Dekstroosi
Mausteet (mm valkopippuri, korianteri, muskottipähkinä, paprika)
Hapettumisenestoaine E301 (natriumaskorbaatti)
Maltodekstriini
Aromit
Säilöntäaine E250 (natriumnitriitti)

Ravintoarvo 100 g
Energia 712 kJ
Rasvaa 11 g, josta
tyydyttynyttä 3,8 g
Hiilihydraatit 8,8 g, josta
sokereita 0,2 g
Ravintokuitu 0 g
Proteiini 8,5 g
Suola 1,8 g

Valmistaja: Atria Suomi Oy


Kotimaista uunilenkki 400 g
1,05 €,  2,63 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 10 %
Lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia 52 %
Kuori ei ole syötävää

Ainekset:
Vesi
Koneellisesti erotettu broilerinliha (Suomi)
Sianliha (Suomi)
Perunajauho
Kamara
Naudanliha (Suomi)
Koneellisesti erotettu sianlina (Suomi)
Jodioitu suola
Kalkkunanliha (Suomi)
Broilerinliha (Suomi)
Dekstroosi (rypälesokeri)
Stabilointiaineet E450 (difosfaatit) ja E1422 (asetyloitu ditärkkelysadipaatti, muunneltu tärkkelys)
Hapettumisenestoaine E300 (askorbiinihappo)
Aromi
Säilöntäaine E250 (natriumnitriitti)

Ravintoarvo 100 g
Energia 927 kJ
Rasvaa 16 g, josta
tyydyttynyttä 7,0 g
Hiilihydraatit 9,6 g, josta
sokereita 1,0 g
Proteiini 10 g
Suola 2,0 g

Valmistaja: HKScan Finland Oy
HKScan pakkaa ihan samaa tuotetta nimellä HK Uunilenkki, jota myydään S-Marketissa hintaan 1,59 €,   3,98 €/kg


HK Sininen lenkki 580 g
2,79 €,  4,81 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 43 %
Lihaa ja lihaan verrattavia ainesosia 54 %
Laktoositon
Gluteeniton
Proteiinipitoinen
Voimakassuolainen
Kuori ei ole syötävää

Ainekset:
Suomalainen liha (porsas, nauta)
Vesi
Perunajauho
Suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha
Kamara
Stabilointiaineet (muunnettu tärkkelys, E450)
Lisätty suola (1,7 %)
Dekstroosi (rypälesokeri)
Lihaproteiini
Perunakuitu
Mausteet (mm. valko- ja mustapippuri, inkivääri, korianteri)
Aromit (mm. paprika)
Arominvahvenne E621 (mononatriumglutamaatti)
Hapettumisenestoaine E300 (askorbiinihappo)
Säilöntäaine E250 (natriumnitriitti)

Ravintoarvo 100 g
Energia 962 kJ
Rasvaa 18 g, josta
tyydyttynyttä 7,0 g
Hiilihydraatit 6,5 g, josta
sokereita 0,9 g
Proteiini 9 g
Suola 2,2 g

Valmistaja: HKScan Finland Oy


Snellman Kunnon kuoreton lenkki 450 g
3,69 €,  8,20 €/kg (S-Market)

Lihapitoisuus 77 %
Ei Natriuglutamaattia
Ei fosfaattia
Ei koneellisesti erotettua lihaa
Ei kamaraa

Ainekset:
Porsaanliha (70%) (alkuperä Suomi)
Vesi
Naudanliha (7%) (alkuperä Suomi)
Perunajauho
Merisuola
Glukoosi (rypälesokeri)
Sokeri
Mausteet (musta- ja valkopippuri, sipuli, paprika)
Mausteuutteet (mm. chili, muskottipähkinä, inkivääri)
Hapettumisenestoaine (E300)
Aromi
Säilöntäaine (E250).

Ravintoarvo 100 g
Energia 1049 kJ
Rasvaa 21 g, josta
tyydyttynyttä 7,0 g
Hiilihydraatit 3,3 g, josta
sokereita 0,5 g
Proteiini 12 g
Suola 1,7 g

Valmistaja: Oy Snellman Ab



Jo näitä tuoteselosteita lukiessa tulee niin huono olo, että meinaa jäädä koko maistelu tekemättä. Mutta ei se auta, rohkeasti eteenpäin!

Minimaalisen lihapitoisuuden uunimakkarat, tässä K-Menu (5 %, Atria), Atrian Arki (10 %, Atria) ja Kotimaista (10 %, HK) on valmistettu lähes 100 % teurasjätteistä, täyteaineinesta ja E-lisäaineista. Ne on maustettu siten, että mausteisuus on päällimmäinen maku, ja ne maistuvat kaikki suurin piirtein samanlaiselta. Koostumus näissä on kylmänä napakahko, lämpimänä epämielyttävän löllömäinen. Pidän näitä kaikin puolin niin huonoina, ettei tällaisia pitäisi edes valmistaa, saatikka myydä.

Kartanon Herran lenkki (43 %, HK), ei selvästi korkeammasta lihapitoisuudestaan huolimatta eroa oleellisesti edukseen edellä mainituista. Todennäköisin syy tälle on, että aines, joka tässä on voitu määritellä lihaksi, on niin heikkolaatuista, että lopputulos on huono.

Suomalaisen uunimakkaran ikoni HK:n Sininen lenkki (43 %, HK) joutuu tässä maistelussa jakamaan Kartanon Herran kohtalon, joskin sen koostumus on Herraa jonkun verran napakampi sekä kylmänä että lämpimänä. Maussa HK:n Sininen eroaa minimaalisen lihapitoisuuden uunimakkaroista vain hieman erilaisen makunsa (mausteet) vuoksi.

Ainoa, joka näistä maistelemistani uunimakkaroista erottuu selvästi edukseen, on Snellmanin Kunnon kuoreton lenkki (77 %, Snellman). Snellman on onnistunut tässä tuotteessa todella hyvin ja pystynyt tuomaan suomalaisen uunimakkaran ihan uudelle tasolle, onhan kysymyksessä määritelmänkin mukaan lihajaloste. Suutuntuma on sekä kylmänä että lämpinä todella napakka, ja tuote on maistamistani ainoa, jossa on jotain purtavaa. Tuotteessa on selkeä lihan maku. Snellman jättää kaikki kilpailijansa selkeästi taakseen, myös hinnassa, mikä selittyy Atriaa ja HK:ta merkittävästi korkealaatuisimmilla raaka-aineilla.

Mitä halvempi makkara (siis lihajaloste) on, sitä tarkemmin on syytä lukea sen tuoteseloste. Kun tuotteen lihapitoisuudeksi ilmoitetaan alle 50 %, tai jopa 10 % tai 5 %, on selvää, että ollaan tekemisissä ihan jonkun muun kuin lihajalosteen kanssa. Koneellisesti erotettu liha, kamara, siipikarjannahka ja siipikarjanrasva ovat teurastusjätteitä, eivätkä ne jauhamalla ja maustamalla siitä miksikään muutu.


Olen aina uudelleen ja uudelleen hyvin hämmästynyt siitä, kuinka vähän suomalaiset kuluttajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä suuhunsa laittavat, ja kuinka vähän täällä on tapana kyseenalaistaa kaikkea sitä schaibaa, mitä  elintarviketeollisuus keksii meille tyrkyttää.


Lähteet:  

Luonnonvarakeskus
Ruokavirasto
Yle
Iltasanomat
Wikipedia


Kommentit