Maistelussa ananakset





Ostin maisteluun tällä kertaa neljää eri sorttia säilykeananasta, jotka ovat suosittuja kaikenlaisessa ruuanlaitossa ja leivonnassa. 

Eurooppaan ananaksen toi genovalainen tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus, joka toisella matkallaan vuonna 1494 löysi ananaksen Karibianmerellä sijaitsevalta Guadeloupen saarelta. Kolumbus nimesi ananaksen "mäntyomenaksi", koska hedelmä muistutti käpyä.

Nykyään ananaksen suurin tuottajamaa on Filippiinit, muita isoja ovat mm Thaimaa, Costa Rica, Indonesia, Kiina, Brasilia ja Intia. Suurin osa ananassadosta menee tölkkeihin.

Ananas sisältää runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja sekä mangaania, joka on mukana aineenvaihduntaan osallistuvissa entsyymeissä sekä B1-vitamiinin muodostukseksessa. Mangaani edistää mm aivojen, hermojen ja lihasten yhteistoimintaa. Ihminen tarvii sitä vain tosi vähän, mutta kokonaan ilman me ei tulla toimeen.

Ananaksen sanotaan helpottavan ruokien sulamista, ja sillä on diureettinen vaikutus, eli se edistää nesteen poistumista elimistöstä.


Satunnaisgeneraattorin voimalla maisteluun valikoituivat seuraavat säilykeananakset:

Freshona Ananasviipaleita ananastäysmehussa, 220 g, josta ananasta 137 g
Purkki 0,70 €,  5,11 €/1 kg ananasta (Lidl)

Valmistettu Keniassa.

Ravintoarvo 100 g
Energia 250 kJ
Hiilihydraatteja 14 g, joista sokeria 12 g
Proteiinia 0,4 g




Rainbow Ananasmurska ananasmehussa, 227 g, josta ananasta 140 g
Purkki 0,89 €,  6,36 €/1kg ananasta (S-Market)

Valmistettu Indonesiassa.

Ravintoarvo 100 g
Energia 229 kJ
Hiilihydraatteja 13 g, joista sokeria 13 g




Dole Ananaspaloja ananasmehussa 227 g, josta ananasta 139 g. 
Purkki 0,98 €,   7,05 €/1 kg ananasta (S-market)

Alkuperämaa Filippiinit.

Ravintoarvo 100 g
Energia 256 kJ
Hiilihydraatteja 14 g, joista sokeria 12 g
Ravintokuitu 1 g
Proteiinia <0,5 g
C-vitamiini 32 mg



Del Monte Ananaspaloja ananastäysmehussa, 230 g, josta ananasta 140 g. 
Purkki 0,98 €,  7,00 €/1 kg ananasta (S-Market)

Valmistettu Keniassa.
Ravintoarvo 100 g
Energia 269 kJ
Hiilihydraatteja 14 g, joista sokeria 12 g
Ravintokuitu 0,6 g
Proteiinia 0,4 g




Heti ensimmäisellä maistelukierroksella käy selväksi, että säilykeananaksissa on suuria eroja.

Freshonan kenialaiset ananasviipaleet ovat todella laimean värisiä, eivätkä ne maistu juurikaan ananakselle. Makua niihin tuo oikeastaa vaan sokeriliemi, missä ne on uitettu.

Rainbow indonesialainen ei pistä paljoa paremmaksi, vaikka ananaksen makua löytyy näistä hieman Freshonaa enemmän.

Dolen filippiiniläiset ananaspalat antavat täyteläisen ja voimakkaan makunautinnon, joka on täyttä ananasta. Väri on intensiivisen keltainen, ihan kuin ananaksella pitää ollakin.

Del Monten kenialainen maksaa saman kuin Dole, mutta jää selkeäksi kakkoseksi nimenomaan laimean makunsa vuoksi, joka on kylläkin hieman parempi kuin Freshonassa ja Rainbowssa.

Tuottajamaalla ja hinnalla näyttäisi tämän maistelun valossa olevan ihan ratkaiseva merkitys näissä purkkiananaksissa. Ei voi kuin ihmetellä, että kannattaa jossain Afrikassa tai Indonesiassa purkittaa ananasta, joka ei maistu ananakselle, ja kärrätä se tänne Suomeen marketin hyllylle.


Kaikille peltisäilykkeille on kuitenkin yhteistä, että avattua tuotetta ei pidä säilyttää peltipurkissa, vaan se kaadetaan lasipurkkiin tai muoviseen säilytysrasiaan, jossa se säilyy hyvänä muutamia päiviä.


Katso video: Maistelussa ananakset




Kommentit